KezdőlapÉrdekességekHa jobban szeretnél aludni szedd máshogy a vitaminokat

Ha jobban szeretnél aludni szedd máshogy a vitaminokat

Csak akkor tűnik fel mennyire is fontos a mindennapi pihentető alvás, amikor nincs részünk benne. Az elégtelen pihenés és álmatlan forgolódás akár krónikus betegségekhez, elhízáshoz, magas vérnyomáshoz is hozzájárulhat. A megfelelő tápanyagbevitel is fontos, hiszen a bevitt vitaminok a napi cirkadián ritmusunk fenntartását is biztosítják. Az A és D vitaminok az alvásra gyakorolt ​​​​ hatásaik miatt is elengedhetetlenek, de ha rosszul szedjük őket, hatástalanok is lehetnek.

Young woman comfortably sleeping at night in a bed at home. Sleep time.

A-vitaminok és pihenés

Az A-vitamin egyfajta gyűjtőfogalom. Sok formája ismert, és ezek közül többet összefüggésbe is hoztak az alvásszabályozással, bár a mechanizmusok különböznek. Zsírban oldódó vitamin, két elsődleges formában fogyasztjuk: retinoidok (A-vitamin), melyek a „végleges” formák, és főleg állati táplálékból jutunk hozzájuk, illetve karotinoidok (A-pro-vitaminok), melyek az A-vitamin előanyagai, növényi eredetűek.

karotinoidok az A-vitamin előanyagai, és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A szemünkben koncentrálódnak, és megvédik a retina sejtjeit a stressz miatti károsodástól. Innen származik a köztudatban is régóta ismert kapcsolat a sárgarépa és az éleslátás között. Ez a védő szerep hozzájárul a normál napi ritmusunk és az alvási szokásaink fenntartásához is, a szervezet napi (cirkadián) ritmusának irányításán keresztül.

retinoidok a rodopszin (látóbíbor, szemünkben található fényérzékeny anyag) összetevői. Befolyásolják az alvás minőségét a retinára és az idegi reakciókra gyakorolt ​​​​hatásukkal. Hiányuk károsíthatja a retina működését, ezzel a napi cirkadián ritmust is felborítva. A retinoidok a szervezet „órásmesterei”, az alvással kapcsolatos gének termelését irányítják, például az idegsejtek jeleit továbbító fehérjéket, és a ciklusfenntartó úgynevezett „óragéneket”.

D-vitamin és a nyugodt éjszakák

A D-vitamin szintén egy zsírban oldódó vitamin, kalcium szállító és a csontok egészségében betöltött szerepéről ismert, de az alvás szabályozásában is részt vesz. A D-vitamin eljut az agy alvásszabályozásban részt vevő régióiba, itt serkenti a szerotonin és a dopamin termelését, ezek pedig befolyásolják az éberséget, közérzetet és a cirkadián ritmus kapcsoló gének aktivitását.

Az A- és D-vitaminok össze is függenek egymással, és az alvásra gyakorolt ​​együttes hatásuk új kutatási terület. A D-vitamin felszívódása és keletkezése az A-vitamintól függ, szükséges a D-vitamin felvételét végző fehérjék termeléséhez, és módosíthatja a D-vitamin termelő gének aktivitását. Így valamelyik vitamin hiánya megzavarja a kettő közti egyensúlyt, befolyásolva az alvás szabályozását is. Az A és D vitaminok közti egyensúlyról és a vitaminhalmozás problémájáról írtam a Harmony Lab blogon.

Az A és D vitamin nem tűrik egymást

A multivitaminok egyetlen kapszulában igyekeznek megoldani a vitaminbevitelt, ám ez sajnos nem ennyire egyszerű. A szervezetünk nem tudja felvenni az A- és D- vitamint, mert egyazon csatornán, egymást gátolva próbálnak felszívódni, így ha egyszerre szedjük be őket azzal nagyban gátoljuk a hasznosulásukat. Hatékonyabb, ha két kapszulában, és időben elkülönítve szedjük ezeket. A gátló kölcsönhatások nem csak az A és D vitamin között léteznek, általánosabb – és kevéssé közismert – jelenség ez a vitaminok világában.

tulipgardencafe.hu/https://egeszsegter.hu/

Ajánló