KezdőlapAgrárvilágKiskertEzekkel a praktikákkal garantált a bőséges uborkatermés a konyhakertben

Ezekkel a praktikákkal garantált a bőséges uborkatermés a konyhakertben

Az optimális növekedés és a bőséges terméshozam eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy a növények megfelelő tápanyagokhoz jussanak. 

Az uborka termesztése során a tápoldatozás kiemelten fontos tevékenység. Az optimális növekedés és terméshozam eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy a növények megfelelő tápanyagokhoz jussanak. A modern mezőgazdasági technikák mellett érdemes figyelembe venni a régi, bevált módszereket is, írta az Agrároldal.

Milyen helyre ültessük az uborkát?Az uborka szereti a meleget és a napfényt, így biztosítani kell számára a megfelelő hőmérsékletet és világítást. Az ültetés előtt érdemes a magokat beáztatni egy éjszakára, hogy elősegítsük a csírázást.

Az uborka palántákat mélyre kell ültetni, körülbelül 45-60 cm távolságra egymástól, hogy elegendő helyük legyen növekedni. A rendszeres öntözés és tápanyagok biztosítása is kulcsfontosságú az egészséges növények neveléséhez.

 

PIXABAY

 

Az öntözés szerepe az uborka gondozásában

Az uborka öntözése talán a gondozás legfontosabb része. Fontos, hogy az öntözés mértékét az időjárás és a talaj állapota határozza meg. Eső előtt például célszerű kerülni a tápoldatozást, hogy az értékes tápanyagok ne mossanak el a mélyebb talajrétegekbe.

Az uborka tápoldatozás lehetőségei és jelentősége

Az ökológiai tápoldatok, mint a komposzt vagy a zöldtrágya, támogatják a talaj természetes egyensúlyát, és fenntarthatóbb megoldást kínálnak.

Természetes tápoldatok és mulcsozás

A mulcsozás nemcsak, hogy segít a talaj nedvességtartalmának megőrzésében, de lassan tápanyagokat is bocsát ki, amelyek elősegítik a talajélet tevékenységét.

Természetes tápoldatok készíthetők különböző trágyalevekből, növényi kivonatokból, fahamu-oldatból vagy állati melléktermékek oldataiból. Ezeket a tápoldatokat gyakran egyszerű házi módszerekkel állíthatjuk elő, és gyorsan felhasználható formában biztosítják a tápanyagokat a növény számára.

Mulcsozás lehetősségei

  • Szalma: Ügyeljünk arra, hogy tiszta szalmát használjunk, amely mentes a magvak és növényvédő szerek maradványaitól.
  • Fűnyesedék: Csak vékony rétegben terítsük el, mert vastag rétegben gyorsan rothadni kezd, ami káros lehet.
  • Aprított levelek: segít a talaj nedvességtartalmának megőrzésében, de ahogy lebomlanak, értékes tápanyagokkal gazdagítják a földet.
forrás: pixabay

Uborka palánta tápoldatozása vegyszermentesen
Többek között ilyen a csalán és a fekete nadálytő vízben történő erjesztését, amelyből tápanyagokban gazdag lé készül.

Ezen kívül a komposztlé vagy a fahamu-oldat használata is ajánlott, amely kálium- és kálciumforrásként szolgál.

A tápanyagok jelentősége az uborka életciklusában

  • Az ültetés során a magas tápanyagigényű földbe helyezett uborka palánták foszforban gazdag tápoldatozásra szorulnak a gyökérképződés elősegítése érdekében.
  • A vegetatív növekedés idején a nitrogén dominál, míg a termésérés idején a kálium.
  • Valamint fontos a kálcium, magnézium, és a mikroelemek, mint a réz, cink, mangán pótlása is.

 

Tulipgardencafe.hu/ Sokszinüvidek

Ajánló