KezdőlapAgrárvilágHosszú szezonra és kielégítő termésre számítanak a kajszibarack terén

Hosszú szezonra és kielégítő termésre számítanak a kajszibarack terén

A szokásosnál szűk két héttel korábban, május 20-25. között elindult a hazai kajszi szürete. Így a jelenleg látható helyzet alapján egy elnyúló, hosszú kajsziszezonra van kilátás, nem bőséges, de kielégítő terméssel. – számol be legújabb körképében a fruitveb.hu. Mindeddig érdemi minőségi problémák nincsenek, bár lokálisan már alakultak ki minőségi károkat okozó jégverések, továbbá növényvédelmi szempontból vezettek meglepetéshez a gombás és baktériumos fertőzések (Stigmina, Xanthomonas), valamint helyenként a fülbemászó vagy a madarak (seregélyek, varjak) okozta jelentősebb károkról számoltak be a gazdák. 

Forrás: pixabay.com

A tavalyi gyenge termésterhelés és jó csapadékviszonyok után idén nagyon jó virágzás volt tapasztalható. Az enyhe tél és korai kitavaszodás miatt a virágzás extrém korai volt, a szokásosnál mintegy három héttel hamarabb kezdődött: a Dél-Dunántúlon már február végén virágba borultak a korai fajták, március közepére pedig gyakorlatilag az egész országban lezajlott a kajszi virágzása. Ebben az időszakában általában kedvező időjárás uralkodott, ami alapot szolgáltatott a jó megporzáshoz és termékenyüléshez.

Az utóbbi néhány évben – elsősorban az egyes években drasztikus terméskieséseket okozó fagykárok miatt – a kajsziültetvények területe csökken, jelenleg mintegy 5 000 hektárt foglal el. A legjelentősebb termesztőkörzetek: Pest és Bács-Kiskun vármegyék (együtt 1 350 hektár), Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye (1 100 hektár), Somogy és Tolna vármegyék (együtt 900 hektár), valamint Fejér vármegye (500 hektár).

A 2024. évben a 2023. évinél (6,5 ezer tonna) egyértelműen jobb, míg a 2022. évinél gyengébb termést várunk:

jelenleg, a szezon legelején látható kép alapján várhatóan 16-18 ezer kajszit szüretelhetünk, ami optimális esetben elérheti a 20 ezer tonnát, rosszabb esetben 15 ezer tonna alatt is maradhat.

A ténylegesen szüretelhető termés elsősorban a következő két hónap időjárása alakulásának függvénye (csapadék- és hőmérsékleti viszonyok, jégkárok, stb.), de jelentős szerepe van még annak is, hogy lesz-e további váratlanul nagy mértékű terméshullás a március-áprilisi fagykárok vagy „meghűlés” következtében.

A fagyoktól jobban megkímélt Dunántúlon egyértelműen jobb termést látunk, míg az ország középső és északi részében jelentősebb a terméskiesés. A március közepétől tartó, sok helyen aszályos időjárás szintén rontotta a terméskötődést, vagy a későbbiekben a kisebb gyümölcsméretek miatt csökkenti a szüretelhető mennyiségeket.

A pontosabb prognózist rendkívüli módon nehezíti, hogy a három tavaszi lehűlési hullám nagyon mozaikosan okozott károkat: az ültetvény fekvésétől, elhelyezkedésétől, tengerszint feletti magasságától, stb. függően még egy termesztőkörzeten, sőt még egy településen belül is találhatunk olyan ültetvényeket, illetve gazdaságokat, ahol a szolidabb fagyok és a jó kötődés következtében intenzív termésritkításra volt szükség, és teljes termést szüretelnek, míg ugyanott más gazdák akár 50-80% terméskiesést is elszenvedtek.

Az idei évre jellemző, hogy a korai időszakban (május 20-június 20.) is lesz érdemi mennyiségű hazai termés, jóllehet a korábbi évek fagykárai éppen ezen szegmensben okoztak jelentős mennyiségi kieséseket. 

Az idei évben is egyértelműen látszik, hogy a sikeres kajszitermesztés kulcsa: a jó termőhely-választás (fagyzugos helyek elkerülése), az aktív fagyvédelem, a magas színvonalú és intenzív termesztéstechnológia (öntözés, tápoldatozás, kézi termésritkítás, stb.), illetve a jégkárokkal szemben biztonságot nyújtó jégháló-takarás. Az ilyen ültetvényekben általában jó vagy jobb a termés, és kiváló a gyümölcsméret, illetve a minőség.

Fel kell hívni a figyelmet, hogy az időjárás későbbi alakulása még érdemben befolyásolhatja a kajszitermést.

tulipgardencafe.hu / novenyvedoszer.hu

Ajánló