Nyakig vagyunk a barackszezonban, rengeteg fajta megtalálható most a zöldségeseknél, itt-ott még sárgabarack is akad, és létezik már a lapos- vagy pogácsabaracknak is kopasz verziója.
Bármilyen furcsa, az őszibarack a rózsafélék családjába tartozik, legközelebbi rokona pedig a mandula. ÉLETTANILAG IGEN JÓ HATÁSSAL VAN A SZERVEZETÜNKRE, BÁRMELYIK FAJTÁJÁBÓL ÉRDEMES MINÉL TÖBBET FOGYASZTANI. Vérnyomáscsökkentő hatása mellett magas rosttartalma segíti az emésztést, a sárga húsú fajtákban sok biotin, más néven B7 vitamin található, emiatt különösen jó hatása van a hajra és a bőrre. Magas szelén és cinktartalmával csökkenti a hajhullást, B7-vitamin, vagyis niacin is jó sok van benne, ezzel pedig sokat tehet a jó közérzetért.
Ez az anyag ugyanis csökkenti a szorongást és szabályozza a sejtek energia-háztartását. Magas folyadéktartalma jó szomjoltó a melegben, diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják. A BARACKBAN IDEÁLIS A KÁLIUM-NÁTRIUMARÁNY, ÍGY A SZÍVPANASZOKKAL KÜZDŐK IS SOKAT TEHETNEK MAGUNKÉRT, HA NAPONTA 2-3 BARACKOT ELFOGYASZTANAK.
Az őszibarack sokoldalú gyümölcs, édes és sós ételekhez egyaránt felhasználható, mégis: nyersen való fogyasztása mellett, lekvárokhoz és süteményekhez használjuk leginkább.
Pedig remek sós ételeket készíthetünk vele, kiváló salátákba és húsok mellé is adhatjuk.
A LEGTÖBB FAJTA JÓL MŰKÖDIK EZEKNÉL AZ ÉTELEKNÉL, VÁLASSZUK AZT, AMELYIKHEZ ÍZLÉSÜNKHÖZ ÉS PÉNZTÁRCÁNKHOZ MÉRTEN HOZZÁJUTUNK ÉS KÍSÉRLETEZZÜNK BÁTRAN, LEGYEN AZ FEHÉR-, VAGY SÁRGA HÚSÚ-, SZŐRÖS-, VAGY KOPASZBARACK! A kezdéshez javaslok három egyszerű, változatos fogást.
Barackos bulgursaláta fetával
A bulgur hasznos köret a melegben, mert nagyon gyorsan elkészül, és sokféleképpen ízesíthető. Mivel főtt állapotában is pergős marad, szuper salátaalap lehet belőle. Ráadásul élettanilag jobb hatású, mint a rizs, mert bár a kalóriatartalmuk megegyezik, a bulgur lassabban szívódik fel, ráadásul magas a kálium, vas és B3-vitamin tartalma.
Hozzávalók 4 főre:
- 20 dkg bulgur
- 1 nagyobb salátacukkini
- 2 nektarin
- 10 dkg fetasajt
- friss petrezselyem
- só, bors
- 1 teáskanál méz
- 1 db kezeletlen citrom
- 2-3 marék bébispenót vagy céklalevél
- olívaolaj
- napraforgómag
Elkészítése:
- Először elkészítjük a bulgurt. Elvileg forró vízben áztatva is elkészül, mi inkább egy kicsit forraljuk fel kétszeres mennyiségű vízben, és utána lefedve addig hagyjuk állni, míg az összes vizet magába szívja. Zöldség- vagy húslevest is érdemes használni az elkészítéséhez, de sós vízben főzve is remek végeredményt kapunk majd fűszerekkel.
- Apró kockákra vágjuk a cukkinit és a barackot és egy forró serpenyőben, kevés olajon pirítjuk, hogy színt kapjon. Nem kavargatjuk sokat, mert szeretnénk, hogy a cukkini is feszes, „harapós” maradjon, ezért hagyjuk, hogy a hő itt-ott megkapja egy-egy oldalát. Ha ez megvan, már majdnem készen vagyunk!
- Tálba szórjuk a zöldségeket, és a megpuhult bulgurt, alaposan összekeverjük, aztán belereszeljük egy citrom héját, és belekeverjük az aprított petrezselymet is, majd elkészítjük az öntetet.
- Fél deci olívaolajhoz hozzáfacsarjuk egy citrom levét, és csorgatunk bele egy teáskanálnyi akácmézet, sózzuk, borsozzuk, rácsorgatjuk a salátára. Ezen a ponton már igazán jól néz ki, nehéz megállni, hogy ne kanalazzunk belőle.
- Hozzákeverjük a salátát is, most éppen céklalevelet, ami egy kis földes aromával egészíti ki a barack virágos ízét.
- Persze az i-re a pontot mégiscsak a feta teszi fel, tálalás előtt ezt morzsoljuk a tetejére. Végül kicsi pirított, sózott napraforgómaggal díszítjük és locsolunk rá még egy kis olajat, hogy szép fényes legyen a teteje. Ínyencek egy marék aszalt vörösáfonyával is kiegészíthetik.
origo.hu