Sokan saját kertjükben termesztik a nyári zöldséget. Azonban különösen a saját termesztésű cukkini és tök halálos kockázatot is jelenthet – írja a t-online.de.
A tökfélék kukurbitacint tartalmazhatnak. Az élelmiszerboltokban kapható gyakori fajtákból a mérgező anyagot nemesítéssel kivonták. Azonban a saját magvakkal végzett önnevelés során a méreganyag újra képződhet a zöldségekben.
A forróság kedvez a méregnek
A szakértők szerint azonban nem csak a saját termesztés során előforduló visszakeresztezés vagy mutáció miatt kerülhet vissza a méreg a zöldségbe. A nagyon meleg hőmérséklet szintén kedvez a keserű anyagok képződésének. Ekkor a zöldségek stresszt szenved el, ami szintén serkentheti a kukurbitacin termelődését.
Dísztökkel kombinálva semmi esetre se termesszen cukkinit!
Veszélyes lehet, ha a cukkinit dísztökök közelében neveljük. A növények egymáshoz való közelsége visszakeresztezéshez vezethet, ami kukurbitacin tartalmú cukkinit eredményezhet.
Ezenkívül a saját kertből származó cukkini- és tökmagot nem szabad további termesztésre felhasználni. A kereskedelmi vetőmagok biztonságosnak tekinthetők.
Hogyan ismerhető fel a méreganyag?
Óvatosan kell eljárni, ha a zöldségeknek keserű íze vagy szaga van. Akkor semmiképpen se használjuk fel, és ha kell akkor inkább a kész ételt is dobjuk ki. A mérgező anyag még főzés közben sem bomlik el. A kukurbitacin irritálja a gyomor nyálkahártyáját.
Attól függően, hogy mennyi jut belőle a szervezetbe, a következő tüneteket okozhatja:
- rossz közérzet,
- hányinger,
- hányás és
- hasmenés.
A legrosszabb esetben életveszélyes, véres hasmenéshez vezethet. 2015 nyarán egy délnyugat-németországi férfi meghalt, miután cukkinis ételt evett.
Tárolja a cukkinit hűvös, sötét helyen
A jó cukkinit arról lehet felismerni, hogy nyersen vagy főzve semlegestől enyhén édeskés ízű. A sima, fényes, sértetlen bőrű, feszes cukkini a legjobb. Teljesen mindegy, hogy sárga vagy zöld cukkini, mert az íz és a felhasználási lehetőségek mindkét változatnál azonosak.
Mivel nagyon érzékenyek a nyomásra, vásárláskor ne válasszunk olyan zöldséget, amelyen bemélyedések láthatók. Tároláshoz a legjobb, ha egyenként pergamenpapírba vagy száraz ruhába csomagoljuk.
A cukkini körülbelül egy hétig marad friss
Hűvös, sötét helyen körülbelül egy hétig jól eltarthatók, mielőtt megromlanak. Legjobb a hűtőszekrény zöldségfiókjában tárolni. Azonban jobb, ha nem kerül paradicsom, banán vagy alma mellé. Ezek az érést gyorsító etilént bocsátanak ki, ami felgyorsítja a cukkini öregedését.
A cukkini megfelelő elkészítése
Sok recept létezik cukkinivel. Különösen alkalmasak serpenyős ételekhez, levesekhez vagy salátákhoz. Püré formájában ízletes mártogatós lehet grillezett húsok, halak vagy kenyér mellé. A pácolt cukkini is jól grillezhető vagy süthető. Az gyenge zöldségek babaételként is tökéletesek.
Nem kell meghámozni a zöldségeket. Sokkal célszerűbb hámozatlanul főzni, különben hamar túlsül a cukkini.
Ezt tartalmazza a cukkini
A cukkinit elsősorban a magas ásványianyag-tartalom jellemzi, mint például:
- kalcium
- magnézium
- vas
- foszfát
továbbá:
- A-vitamin
- B1-vitamin
- B2-vitamin
- B6-vitamin
- folsav
- C-vitamin
- E-vitamin
100 grammonként 17 kilokalória körüli kalóriatartalmával a nyári zöldség könnyű, de nagyon tápláló társ a fogyókúrában. Az egészséges táplálkozás különösen fontos a várandósság alatt, mivel a baba csontozatának és csontvázának optimális fejlődéséhez szükséges megnövekedett tápanyagszükségletet ki kell elégíteni. A cukkini nagyon jó erre.
Mikor van a cukkini szezonja?
A cukkini egész évben kapható a szupermarketekben. Ezek azonban többnyire Spanyolországból, Marokkóból vagy az USA-ból importált áruk. A Németországból származó cukkini betakarítási ideje július és október között van. Vásárláskor ügyeljünk az évszakra, hogy érett és friss zöldségeket kapjunk. Ilyenkor a vitamin- és tápanyagtartalom a lehető legmagasabb, és a környezetet sem terheljük feleslegesen.
TulipGarden Cafe / t-online.de