KezdőlapGasztronómiaMiért is érdemes csipkebogyó teát fogyasztani?

Miért is érdemes csipkebogyó teát fogyasztani?

Egy kis faluban élek, ahol rengeteg kvázi ’vadon’ termő növénnyel találkozom, amit gyerekként még nem igazán tudtam értékelni. Amikor elkezdtem érdeklődni a gyógyteák felé, akkor nem volt kérdés számomra, hogy egy igazi klasszikussal kezdek, amit nem máshonnan szereztem be, mint a pincénk mellett lévő csipkebogyó bokrokról. Ezzel el is árultam magam: hadd mutassam be az egyik kedvenc ’vidéki’ gyógykészítményemet, a csipkebogyó teát.

Mire jó a csipkebogyó tea?

Kezdjük is azzal, hogy miért is érdemes csipkebogyó teát fogyasztani?

A csipkebogyóban rengeteg féle vitamin megtalálható. A legfontosabb mind közül a C-vitamin, de tartalmaz többek között A-, B1-, B2-, P- és K-vitamint is. A csipkebogyó tea tehát igazi vitamin bomba lehet, amire igencsak szükségünk van a tél beköszöntével, hiszen ilyenkor az immunrendszerünknek szüksége van egy kis extrára a megfelelő működéshez. Az pedig köztudott, hogy az immunrendszerünkre az év 365 napjában oda kell figyelnünk, hiszen ez felel a szervezetünk védekező képességéért, vagyis ellenállóbbak leszünk a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

Csipkebogyó tea elkészítése, ahogy anyukám mondta

Anyukám avatott be a csipkebogyó tea készítés rejtelmeibe, amit az ő engedélyével most meg is osztok veletek. A folyamat igazából végtelen egyszerű:

Este a félbevágott és jó alaposan megmosott csipkebogyókat egy fazékba dobjuk és felöntjük kb. fél liter vízzel és felmelegítjük. Fontos, hogy ne forraljuk fel a vizet, mert akkor kárba vész a C-vitamin a bogyókból, kb. 40-50 fokra érdemes melegíteni a teánkat. Levesszük a tűzről, letakarjuk és reggelig állni hagyjuk. Reggel pedig mielőtt fogyasztanánk ismét melegítsük fel (szintén kb. 40-50 fokra), majd utolsó lépésként szűrjük le a teánkat és már fogyasztható is.

Én egy kis mézzel szoktam ízesíteni, de önmagában is fantasztikus. Bátorítok mindenkit arra, hogy próbálja ki így a csipkebogyó teát és ne a bolti mellett maradjunk, hiszen amellett, hogy a szervezetünk is meghálja, hétvégi családi programnak sem utolsó a csipkebogyó begyűjtése!

__

szerző: Árva Polett

Ajánló