KezdőlapGasztronómiaNe feledkezz meg arról, hogy a halloween tök nem ehető!

Ne feledkezz meg arról, hogy a halloween tök nem ehető!

A Halloween a világ nagy részén ismert ünnep, ami legfőképp a szórakozásról szól. Egy olyan esemény, ami gyakorlatilag néhány órán át tart egy éjszaka. A Halloween-i móka azonban rengeteg pazarlással jár, hiszen a kifaragott tökök gyorsan a kukában landolnak. Sokan nem tudják, de a halloween tök nem ehető, és most azt is eláruljuk miért.

A halloween tök ehető?

A Halloweenre eladott, tömegesen előállított standard narancssárga sütőtököt (Howden-tök) dekorációként tenyésztették nem pedig ételnek vagy ízesítés céljából. Ez a szép méretesre nőtt, vöröses-narancsos árnyalatú tök a patisszon, a cukkini, és a spárgatök rokona biológiailag. Míg ezeket nagyon zsengén szedik le étkezés céljából, a klasszikus halloween tököt szép nagyra és gyakorlatilag ehetetlenre növesztik a földeken.

Bár megvágva és megsütve hasonlít a többi jellegzetes sütőtök féleséghez, ízanyagai keserűek, étkezési fogyasztásra alkalmatlanok. A Howden-tök ráadásul szálkásabb és jóval vizesebb, mint a kifejezetten étkezésre termesztett sütőtökök. Ha még napokig hagyjuk is a szabad levegőn állni a kifaragott lámpásokat – márpedig többnyire hagyjuk-, meg is rothadnak, így megsülve és elfogyasztva ételmérgezést is okozhat. Nem éri meg kockáztatni!

Érdemes fenntartásokkal kezelni a témával kapcsolatos interneten található javaslatokat is. A Halloween töknek számtalan típusa létezik a világon. Amerikában például több olyan fajta is kapható ebben az időszakban, amiket frissen és jó sok fűszerrel megbolondítva meg lehet enni.

Hazánkban azonban két olyan dísztök típus terjedt el, amik nem ehetők sőt kifejezetten mérgezők.

Az egészen apró, mindenféle őszi színben pompázó dísztökökkel pedig egyáltalán nem éri meg kulináris kísérletezéseket folytatni keserű anyag tartalmuk miatt sem.

Ez a cikk is érdekelhet: Izgalmas sütőtök fűszerek, amiket ki kell próbálnod!

Használd fel a magjait!

Bár a halloweeen tök húsa nem ehető, a magjait megéri hasznosítani. Igaz ezek megtisztítása nem éppen a leggusztusosabb feladatok közé tartozik, megéri a pepecselést. A magokat kiszárítva, majd megpörkölve máris elkészül a finom tökmag, amit egy izgalmas filmet nézve a hideg téli napokon elrágcsálhatsz akár az ágyadban is.

Komposztálás

Az egynapos őrület okozta pazarlást csökkentheted azzal, ha komposztálod a megunt faragott tököket. Ha neked nincs komposztálód, kérdezz körbe ismerőseid körében, lehet, hogy találsz olyat, aki örömmel hasznosítja a Jack lámpásodat.

Hadarik Rita, író, gasztroblogger

Ne maradj le híreinkről, csatlakozz facebook oldalunkhoz, és legyél jól informált a mezőgazdaságról!

Ajánló