KezdőlapAgrárvilágKiskertHogyan teleltesd a balkonnövényeidet?

Hogyan teleltesd a balkonnövényeidet?

A teleltetés alap esetben annyiból áll, hogy a növényeinket áttelepítjük egy világos, fagymentes helyre. Ha más opciónk nincsen, akkor akár a pince is alkalmas lehet növényeink teleltetésére. Az a fontos, hogy ne szobahőmérsékleten tartsuk őket, de ne fagyjon azon a helyen, ahova a növényeinket átmozgatjuk.

Télikert helyett a lépcsőház is megteszi

A cserepes vagy dézsás növényeinknek egy télikért a legmegfelelőbb teleltető hely, hiszen világos és hűvös hely, mégsem fagy. Egy pesti panellakásban azonban ezt igencsak nehezen tudjuk kivitelezni. A mi albérletünkben sincs lehetőség télikertet kialakítani, így marad a ’B’ terv. Ilyen esetekre maradnak ugyanis a fagymentes lépcsőházak, kocsibeállók, folyosók, pincék, garázsok. Ezáltal a mi balkonnövényeink is a lépcsőházat díszítik majd novembertől egész áprilisig.

Figyeljünk az időzítésre

Kedvenc növényeink telelőhelyre telepítését nem érdemes elkapkodni, de túl későre hagyni sem célszerű. A leanderek, citrusfélék és a többi mediterrán növény akár mínusz 2-3 fokig is kint maradhatnak, ha védett balkonon vannak tárolva, hiszen a talajmenti fagyok nem jelentenek veszélyt ezen növények számára. Azért sem érdemes elkapkodni a teleltetést, mert olykor többet árthat, mint használ. Hiszen, ha hagyjuk, hogy növényeinket érje némi környezeti hatás, akkor sokkal ellenállóbbak lesznek a későbbiekben.

A teleltetés folyamata tehát igényel némi logisztikát, azonban nem egy ördögtől való dolog. Érdemes rá némi időt szánni, hiszen a növényeink idővel meghálálják! Mutassátok meg nekünk, hogy ti hogy oldjátok meg kedvenc növényeitek teleltetését: küldjétek el nekünk vagy posztoljátok és használjátok a #telikertem hashtaget.

szerző: Árva Polett

Ajánló