KezdőlapAgrárvilágKiskertA gyógynövény térnyerése

A gyógynövény térnyerése

A gyógynövényteákról számos cikket találhattok az oldalunkon, nem véletlenül. Ezek a csodakészítmények ugyanis rengeteg problémát meg tudnak oldani, legyen szó fizikai vagy lelki gondokról. Arról már sokat beszéltünk, hogy milyen panaszra milyen gyógyteát fogyasszunk, de most nézzük inkább azt, hogy a gyógynövényeket miképpen tudjuk elkészíteni, valamint felhasználni.

  1. Teakészítés

A legnépszerűbb felhasználási módja a gyógynövényeknek a ’tea’ készítés: lehet ez forrázat vagy főzet, ahogy kedvünk tartja. Az általunk kiválasztott szárított gyógynövényre lesz csak szükségünk, nem igényel túl nagy odafigyelést az elkészítése, viszont annál hatásosabb.

  • Esszencia

A gyógynövényekből tudunk akár esszenciát is készíteni a következő módon: egy jól zárható üvegedénybe tesszük a gyógynövényeket, 40%-os tiszta alkoholt öntünk rá, ezután 2-3 hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ez a kivonat kiváló lehet akár teába csöpögtetve, akár borogatáshoz felhasználva.

  • Fürdő

A személyes kedvencemet hagytam a végére, ami nem más, mint a gyógyfürdő (otthoni verziója, természetesen). Itt nincs más dolgunk, mint kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb gyógyfüveket és gyógynövényeket hideg vízbe áztatni egy éjszakára, majd másnap felmelegítve a forró kád vízbe önteni.

Azt javaslom, hogy ha gyógynövény teára vagy más gyógynövényes készítményre vágytok nagyon figyeljetek arra, hogy honnan szerzitek be, hiszen sok helyen plusz adalékanyagokat tesznek ezekhez a termékekhez, amik akár negatívan is befolyásolhatják a gyógynövények teljesítő képességét.

Remélem, hogy minél többen ki fogjátok próbálni a régi jól bevált gyógynövényes teákat és kivonatokat, hiszen ha megfelelően válogatjuk őket össze, akkor nagyon sok panaszt meg tudnak oldani, legyen az egy meghűlés, fejfájás vagy motiválatlanság.

Ajánló