KezdőlapAgrárvilágÁllatRitkán látott madárvendég jelent meg a Balatonnál

Ritkán látott madárvendég jelent meg a Balatonnál

Bár eredetileg Észak-Amerika tundráin és füves pusztáin költ, az ember természetátalakító tevékenységének köszönhetően déli irányba terjed az a madár, amit tavaly december közepén a Balatonnál fogtak be a természetvédelmi szakemberek. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájékoztatása szerint az állat szelíd, láthatóan emberhez szokott viselkedése elárulta, hogy valószínűleg egy „szökevénnyel” állnak szemben.

Tavaly december 16-án a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársa egy ritkán látott madárral találkozott. A szervezet tájékoztatása szerint Szabó Gábor egy Észak-Amerikában őshonos kanadai ludat (Branta canadensis) észlelt a Balatonon, Siófok-Sóstó közelében.

Bár több amerikai faj több-kevesebb rendszerességgel felbukkan Európában is, a madár szelíd, láthatóan emberhez szokott viselkedése elárulta, hogy nem egy faunisztikai ritkasággal állunk szemben, hanem egy szökevénnyel– tájékoztatott a nemzeti Park, hozzátéve, hogy a fajnak sajnos jelentős, eredetileg szökevényekből, illetve vadászati célból betelepített példányokból kialakult populációja van Észak-Nyugat Európában.

Hozzátették, hogy az ilyen egyedek viselkedése is többé-kevésbé természetes, tehát ez is a lúd szökevény mivoltát valószínűsítette.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tájékoztatása szerint a kanadai lúd a legnagyobb testű vadlúdfaj Európában.

AHOGY NEVE IS MUTATJA, AZ AMERIKAI KONTINENSRŐL TELEPÍTETTÉK BE, ÁM MÁRA ÖNFENNTARTÓ ÁLLOMÁNYAI ALAKULTAK KI AZ ÉSZAKI ORSZÁGOKBAN.

Hazánkban csak igen ritkán lehet megfigyelni egy-egy példányát, ráadásul ezekről nehéz megállapítani, hogy az elvadult állományból származnak, vagy madárparkokból, állatparkból szökött példányok.


A kanadai lúd elterjedési területeFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS/ANDREAS TREPTE

A faj itt nem őshonos, hanem úgynevezett inváziós faj, jelenlétével az európai lúdfajokat hátrányosan befolyásolja– mutattak rá a nemzeti park szakemberei. – Mivel nagyobb testű, mint európai rokonai, kiszorítja fészkelőhelyeikről azokat, egyben jelentős táplálék konkurensük, sőt bizonyos esetekben, például a nyári lúddal hibridizál is, ezzel is veszélyeztetve a hazai fészkelő faj genetikai állományát.

Miután a madár jelenléte természetvédelmi szempontból nem kívánatos, ezért az igazgatóság befogta azt. A lúd ezután egy zárt és biztonságos, egyéb vízi szárnyasokat is bemutató helyre került, ahol minden bizonnyal folytathatja nyugodt életét.

origo.hu

Ajánló