KezdőlapAgrárvilágKiskertTudod miért január 6-án kell leszedni a karácsonyfát?

Tudod miért január 6-án kell leszedni a karácsonyfát?

Semmi sem emeli jobban az ünnepi hangulatot, mint a szoba sarkában csillogó és feldíszített karácsonyfa.

De a karácsony elmúlt, és a szilveszteri hangulat is aláhagyott. Mindenki munkába állt, a gyerekek újra iskolában, és az ünnepek pompás jelképe a megereszkedett ágaival szomorúnak tűnhet. Elillant a friss fenyő illata, és valószínűleg több tűlevél van a földön, mint az ágakon. Meglehet, hogy túl sok már belőle, és megszabadulnál a bosszankodástól, de a hagyományok szerint szerencsétlenséget okoz, ha január 6. előtt leszeded az ünnepi dekorációt. 

Vajon mikor kell leszedni a karácsonyfát? Milyen hagyományai vannak a fabontásnak? Ennek néztünk utána.

Mi a jelentősége a 12. éjszakának és mikor van? 

A 12. éjszaka fogalma onnan származik, hogy hagyományosan a karácsony 12 napos ünnep volt, és december 25-én kezdődött. Bár a tizenkettedik éjszaka január 5-re esik, sokan a január 6-át, Vízkeresztet tekintették hivatalosnak, mert ez a karácsony utáni 12. nap. Vízkereszt a karácsony végét jelzi, amikor a Három Király a csillag vezetésével meglátogatta az újszülött Jézust.

Hivatalosan tehát január 6-át tekintjük a karácsony végének és ezen a napon kell leszedni a karácsonyi fényeket és díszeket, se előtte, se utána egy nappal. Régen úgy tartotta a babona, hogy ha nem január 6-án bontották le a fát, szerencsétlenséget hozott, emiatt úgy kellett hagyni egész évben.

Miért hoz szerencsétlenséget, ha nem január 6-án szedjük le a karácsonyfát?

A múltban úgy tartották, hogy a fák szellemei a zöld növényekben élnek – például a mogyorófaágban vagy a borostyánban -, amikkel hagyományosan díszítették karácsonykor az otthonokat. Míg az ünnepi napok menedéket nyújtottak ezeknek a szellemeknek, a babona szerint karácsony végével vissza kellett engedni őket a természetbe. Úgy vélték, hogy ha nem tartják be ezt a szokást, akkor a növényzet nem kel életre, ami rossz hatással lett volna a mezőgazdaságra és ezáltal az élelmiszerellátásra.

Annak ellenére, hogy napjainkban az ünnepi dekoráció kevésbé szól az ágakról, inkább a csillogó díszekről, sokan mégis ragaszkodnak ehhez a hagyományhoz.

Vajon minden ország követi ezt a hagyományt? 

Nem.

Mivel nézeteltérések vannak a 12. éjszaka meghatározásában, van, ahol 5-én és van, ahol 6-án vetkőztetik le a karácsonyfákat. Ez attól is függhet, hogy egyes országokban mikor ünneplik a karácsonyt. Oroszországban például 7-re esik a 12. nap.

De hivatalosan január 6-a a Vízkereszt napja.

Mindez a keresztény hagyományokból származik, miszerint a hívők Jézus születését december 25-re datálják. A Három Királyok csak jóval később érkeztek meg ajándékaikkal (egyesek szerint csak egy évvel később), január 6-án. 

Régen azt mondták a gyerekeknek, hogy ha Vízkereszt előtt leszedik a díszeket és a fényeket, amik a betlehemi csillagot jelképezik -, a Három Királyok nem találják meg az utat a kis Jézushoz 

Számos európai ország követi a január 6-i hagyományt, köztük a németek, a lengyelek, a csehek és mi magyarok is.

Hadarik Rita

Ajánló