KezdőlapAgrárvilágKiskertKerti magaságyás kialakítása saját kezűleg: egyszerűbb, mint gondolnád

Kerti magaságyás kialakítása saját kezűleg: egyszerűbb, mint gondolnád

A magaságyás vagy más néven emelt ágyás egy praktikus és sokféleképpen hasznosítható kertészeti emelvény. Lényege, hogy 60-80 centiméterrel a talajszint felé emelje a jó minőségű termőfölddel feltöltött ágyást, ezzel lehetővé téve a dísznövény és zöldségtermesztést akár városi környezetben is. Egészen hasonló, mint egy virágláda, azonban mérete sokkal nagyobb. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan építheted meg saját kerti magaságyásod fillérekből!

Miért érdemes saját kezűleg elkészíteni a magaságyást?

Szívesen feldobnád a kertet magaságyással? Netán az erkélyen szeretnéd termeszteni saját paradicsomod idén nyáron? Akkor érdemes beruházni egy emelt ágyásra! Bár barkácsüzletekben elérhetőek készen megvásárolható magaságyások, mégis a saját kezűleg épített változatot javasoljuk. Habár több munkával jár a nulláról megépíteni, mégis számos előnnyel jár:

  • Amennyiben a házi készítés mellett döntesz, az erkélyre vagy kertbe tökéletesen illeszkedő méretű magaságyást tudsz készíteni és nem szükséges a gyári méretek közül válogatni.
  • Fontos számodra, hogy megőrizze a kert egységes megjelenését? Akkor válaszd azt a típusú fa-, kő- vagy egyéb anyagot a magaságyás megépítéséhez, amely a leginkább illik a kertedhez!
  • Mivel szinte bármilyen anyag alkalmas a magaságyás építéshez, így akár a használaton kívüli deszkák vagy egy újrahasznosított bútor is alkalmas alapanyagnak. Spórolj jelentős összeget és válaszd a DIY megoldást!
  • Végül pedig fontos megemlíteni, hogy a barkácsolás szórakoztató szabadidős tevékenység, amit végezhetsz akár barátokkal vagy családtagokkal is!

Így építheted meg házilag a magaságyást

Nem túlzás azt állítani, hogy egy magaságyás készítése az egyik legkönnyebb kerti barkács projekt. Kövesd az alábbi lépéseket és pár óra munkával elkészítheted!

Tervezés

Mindenképpen kezd a feladatot tervezéssel – ehhez elegendő egy tervrajzot készíteni, az alapanyagokat és szerszámokat beszerezni. A tervezéskor érdemes ezeket a szempontokat figyelembe venni:

  • A magaságyás maximális szélessége ne legyen több mint 150 centiméter, mert ha ennél nagyobb, akkor nehezen érhető el a középső rész!
  • Ügyelj arra, hogy a hossz ne legyen több mint 500 centiméter, ellenkező esetben nagyon nehéz megfelelő stabilitású ágyást készíteni!
  • Bár az építmény készülhet szinte bármilyen anyagból (műanyag, kő, fém stb.), mégis azt javasoljuk, hogy válaszd a természetes fát!
  • A lehető legjobb döntés a magas vízálló képességű faanyag (például vörösfenyő palló), de bármilyen olcsóbb deszka is megteszi.

Alapanyagok és szerszámok beszerzése

Miután elkészült a tervrajz a téglalap alakú magaságyásról, jöhet a szükséges szerszámok beszerzése. Mutatjuk a legfontosabb felszereléseket!

  • Védőfelszerelés: Akármilyen egyszerű barkács projketről van szó, mindig a biztonság az első. Viselj védőszemüveget és kesztyűt munka közben!
  • Fűrész vagy fűrészgép: Szükséges lehet a deszkák méretre vágása, ehhez válassz fűrészt vagy fűrészgépet. Az utóbbi segíthet a gyorsabb és pontosabb vágásban.
  • Szögbelövő: Mivel a magaságyás összeállításához rengeteg szögre lesz szükség, így kalapács helyett a szögbelövő lesz az ideális szerszám számodra. Szögbelövő segítségével villámgyorsan és hibátlan precizitással rögzíthetőek a szögek.

Extra tipp: A tervezésnél vedd figyelembe az ágyás elhelyezését is és keress olyan helyet, ahol a növényeket megfelelő mennyiségű napfény éri. Illetve, a faanyagok kezelésénél kizárólag vegyszermentes megoldást válassz, amilyen például a lenolaj.

Építés és feltöltés

Mindent előkészítettél? Akkor következhet a legizgalmasabb rész, az építés és a jó minőségű termőfölddel való feltöltés! Elsőként a merevítőket érdemes felállítani – ez a szerkezet tartja a helyén a többi deszkát! Jó tanács: a 250 centiméternél hosszabb emelt ágyásokat középen is erősítsd meg az extra stabilitás érdekében.

Miután kész a merevítő váz, jöhet az oldalfal építése! Rögzítsd a gerendákhoz a pallókat a szögbelövő segítségével! Légy extra körültekintő és óvatos a szerszám használatakor! Haladj alulról-felfelé a deszkák rögzítésekor és törekedj a tökéletes illeszkedésre! Végül pedig nem marad más hátra, mint a feltöltés és tömörítés!

Extra tipp: Nagyobb ágyásoknál az alsó 20-30 centiméterre használhatsz a kertből ásott földet, így elég csak a felső rétegre jó minőségű és költségesebb termőföldet helyezni! Ezzel akár több köbméter föld is megspórolható!

Fotó: Zákány Szerszámház Kft.

Zákány Szerszámház: a megbízható szerszámáruház, ahol mindent megtalálsz a kerti munkákhoz

Szükséges pótolni a magaságyás építéshez szükséges szerszámokat? Akkor látogass el a Zákány Szerszámház weboldalára, ahol széles választék, kedvező árak és segítőkész szakértők várnak!

TulipGarden Cafe / Zákány Szerszámház Kft.

Ajánló