KezdőlapAgrárvilágKiskertMiért olyan különleges az orchidea?

Miért olyan különleges az orchidea?

Az elmúlt években elárasztották a szupermarketeket a kedvező áron kapható lepkeorchideák, az orchideafélék vagy más néven kosborfélék egyes fajait azonban ma is misztikus megközelíthetetlenség övezi. Cikkünkben bemutatjuk a három legdrágább és legritkább orchideát.

Orchidea fajták

A növényvilág egyik legfigyelemreméltóbb családját megkapó szépségű virágaik,változatos formaviláguk és speciális életmódjuk miatt szereti a legtöbb ember. Kevesen tudják, hogy a kosborfélék csaknem minden szárazföldi élőhelyen előfordulnak, hazánkban is 47 faja őshonos.

Fantom orchidea

Az orchideafajták közül három érdekes és ritka növény tett szert világhírre, köztük van a fantom orchidea (Cephalanthera austiniae) ami az USA nyugati részén, illetve Kanadában,  British Columbiában őshonos. A fantom orchideák nem úgy táplálkoznak mint a többi növény, nem a fotoszintetizálnak, mert nincsenek leveleik. A növény gyökereit egy speciális gombafajta táplálja, amely a gyökerekhez kapcsolódik és időnként a micéliumokon keresztül lopják el a tápanyagot másoktól.

Kinabalu Gold orchidea

Drágasága miatt lett híres a Kinabalu Gold orchidea, ami a legritkább orchideafaj a Földön. Csak egyetlen helyen nő: a Kinabalu-hegy lejtőjén, amely a malajziai Borneo szigetén található. Az orchidea tizenöt éves kor után kezd virágzni, akkor is csak áprilistól májusig. Magassága eléri a 60 cm-t, a levelei nagyok, 40 cm-nél is hosszabbak.Erős fényben a levelek színe megváltozik és sárgává válik. A növény körülbelül 5000 dollárt ér.

Shenzhen Nongke orchidea

Ennél is jóval többet fizettek azért az új orchideafajtáért, amit kínai tudósok kísérleteztek ki és amely egy aukción 200.000 dollárért kelt el. Ezt a hihetetlen összeget egy névtelen vásárló fizette ki a nyolc évi kutatás eredményéért, a különleges és egyedülálló orchideáért. Az orchidea neve „Shenzhen Nongke”, nevét az után az egyetem után kapta, (Shenzhen Nongke Egyetem) ahol életre keltették. A rendkívül magas ár okát indokolta az orchidea szépsége, egyedisége, és az előállítás bonyolultsága.

szeretemamezogazdasagot.hu / edenkert.hu

Ajánló