KezdőlapAgrárvilágKiskertÍgy vigyázz a szobanövényeidre a téli száraz szobában!

Így vigyázz a szobanövényeidre a téli száraz szobában!

A tél minden bizonnyal az év legegyszerűbb időszaka a szobanövények „megölésére”. A kevesebb természetes fény, a szárazabb levegő és a hűvösebb hőmérséklet sajnos nem tesznek jót a szobanövényeknek.
 
A szobanövények téli túlélési esélyeinek titka a szezonális ápolási feltételek alapos ismeretében rejlik. Nézzük most át az alapokat, hogyan éljék túl kedvenc növényeid a szélsőséges téli hónapokat.
 
Fény
Mivel télen a nap alacsonyabban jár, az ablakok közelében akár 50 %-ra is lecsökkenhet a fényszint. A nyári napsütéses időben a keleti vagy északi ablak közelében sütkérező szobanövénynek télen déli vagy nyugati tájolású elhelyezésre lehet szükségük.
Ellenkezőleg a déli és nyugati ablakokban elhelyezett, szűrt fényt kedvelő növények viszont télen jobban érzik magukat a lakás másik, napsütötte részeiben.
 
Így segítsd a szobanövényeid megbirkózni a változó fényerővel!
 
A növényeknek a legjobb fényforrás a természetes fény. Ahhoz, hogy kihasználd a természet erejét, tisztítsd meg alaposan az ablakokat a maximális fényáteresztés érdekében. Ha teheted, helyezd a virágokat az ablakpárkányra vagy az ablakhoz közeli helyekre. A fényigény ismeretében pedig költöztesd át a virágaid. Ahhoz, hogy a növények ki tudják élvezni a napfény erejét, töröld át rendszeresen a leveleiket. Ha szükséges, támogasd meg a túlélésüket mesterséges fénnyel is. Minél közelebb vannak a növények a fénycsövekhez, annál hatékonyabbak.
 
Hőmérséklet
A legtöbb szobanövény trópusi növény. Nappal 18-23 °C között érzik magukat ideálisan, de a legtöbbjüknek az éjszakai hidegek (már 10 °C alatt) komoly problémát okozhatnak. Szerencsére többféle lehetőséged van arra, hogy megvédd kedvenceid a téli fagyástól.
A termosztátot például úgy állítsd be, hogy a te kényelmednek és a növények hőmérsékletigényeinek is megfelelő legyen. Ne tedd őket huzatos helyre vagy közvetlenül hőforrás mellé. Lehetőség szerint olyan ablakon szellőztess, ahová nem tettél virágokat.
Az ablakpárkányra helyezett növényeket ne told az ablaküveghez, hiszen az ablaküveg télen egyik napról a másikra megfagyhat. A fagykárok elkerülése érdekében csúsztass az ablaküveg és a virágcserép közé valamilyen szigetelőanyagot, például feltekert törölközőket vagy polifoam csíkokat. Ha komoly fagyokat jeleznek, akkor naplementekor vedd le a virágosládákat az ablakpárkányról, és helyezd őket biztonságosabb helyre.
 
Páratartalom
Ha azt látod, hogy a növényeid levél végei elbarnulnak, vagy kártevők ütik fel rajtuk a fejüket, akkor nagy eséllyel gond van a levegő páratartalmával. A szobanövények ideális esetben 40-50 % páratartalom mellett érzik magukat jól, ami télen lemehet akár 5-10 %-ra is. Télen tehát bölcs dolog párologtatókat kihelyezni a lakás különböző pontjain, hogy a növények is jól érezzék magukat.
 
Öntözés
A szobanövények elpusztulásának egyik leggyakoribb oka azonban a túlöntözés. Tudtad, hogy a legtöbb szobanövénynek teljesen kiszáradt talajra van szüksége öntözés előtt? Na de honnan tudod megállapítani, mikor van ideje a locsolásnak?
Öntözés előtt ne csak a talaj felszínét nézd! Dugd az ujjad kb. 2 centi mélyre. Ha száraz a föld, akkor ne habozz, öntözz.

fotó: pixabay.com

TIPP: Egy jól párásított helyiségben ritkábban igénylik a növények az öntözést.
Természetesen vannak olyan növények, amik folyamatosan igénylik a nedves környezetet, ilyenek például a cserepes citrusfák vagy páfrányok. Ha nem vagy biztos a dolgodban, mindig ellenőrizd a virágok földjét.
Öntözés után várd meg, hogy a víz átnedvesítse a talajt, majd a vízelvezető tálcáról öntsd le a felesleges vizet.
 
Trágyázás
Enyhe éghajlaton, Magyarországon is, érdemes a növények trágyázásával télen is törődni. Hideg éghajlaton, ahol a természetes fényszint minimális, nem javasolt a beltéri növények tápanyag-utánpótlása.
 
Átültetés
Bár a legtöbb szobanövény átültetésének az ideje az aktív növekedés időszakában – tavasszal és nyáron – van , bizonyos cserepes, fás szárú növények kivételt jelentenek ez alól. Ezeknek a gyökerei télen szunnyadnak, és a kora tavaszi rügyfakadás előtt érdemes őket átültetni.
 
Ha rutinos szobanövény tartó vagy, akkor már biztosan a kisujjadban van, melyik növényed milyen körülmények között érzi jól magát télen is. Ha most kezded el az otthonod zöldesítését, minden esetben kérdezz rá a kertésznél vagy a virágárusnál, hogyan érdemes az egyes növényekkel bánni a különböző évszakokban.

Hadarik Rita

Csatlakozzatok facebook oldalunkhoz további hasznos tartalmakért!

Ajánló