Agancshullajtás

A szép, tavaszias idő mindenkit a szabadba csalogat. Ilyenkor egy kis kirándulás az erdőben az embert feltölti napokra. Viszont van, aki ezt nem nézi jó szemmel, annyira nem örül a zargatásnak, behatolásnak a területére.

A gímszarvasok ilyenkor kezdik a szokásos, éves agancshullajtásukat. Őket könnyen megzavarhatja egy-egy járókellő vagy kiránduló. A gímszarvas bika minden évben ilyenkor, február-március környékén elhullajtja fejdíszét, az agancsát. Ha megzavarjuk ebben őt, megriad, ami azzal járhat, hogy a még leválni nem kész agancs letörik, komoly sérülést okozva az állatnak, amibe bele is pusztulhat.

Ezért hagyja el az agancsát

Egy hormonális változás, a tesztoszteronszint emelkedés indítja meg a folyamatot.

Néhány nappal azután, hogy a bika levetette agancsát, a helyén, a rózsatőn növekedésnek indul egy új agancs, hiszen szüksége lesz az állatnak rá. Ezt a fejlődő agancsot vérerekben gazdag bőr, úgynevezett háncs borítja. A növekedése az agancsnak akár 120 napig is eltarthat. Naponta 2,5 centimétert nő. Az első évben csak egy-egy szár fejlődik (nyársak) ki a szarvas fején, majd a következő években azonban már a közbeeső fokozatokat (villásak) átugorva, akár hatos agancs is fejlődhet. A pompás, erős, öreg bikák fejdísze akár huszonnégyes ágú is lehet vagy még több. A legfelső ágak alkotják az úgynevezett koronát. 

Az agancsnak szerepe van a díszen kívül. Védekező fegyver és a tehenek birtoklásáért folytatott harc fő kelléke. Továbbá megmutatja az állat egészségi állapotát, korát is.

Hogyan előzzük meg?

Figyeljünk arra, hogy szabadon látogatható tanösvényeket, túraútvonalakat használjunk csak. Az élőhelyét ne közelítsük meg, lehetőség szerint. Ha szarvast látunk, ne induljunk el felé, ne űzzük, riasszuk meg.

Komoly büntetésre számíthat az, aki elhozza az erdőből az elhullajtott agancsokat! Csak írásos engedély birtokában szabad összeszedni, különben bűncselekménynek bizonyul.

Mit lehet tudni a gímszarvasról?

A tisztásokkal, rétekkel tarkított lombos erdőket kedveli, de a hegyi erdők, folyóárterek is kedvelt helyei. Az emlősök osztályába, a párosujjú patások rendjébe, a szarvasfélék családjába tartozó kérődző, nagytestű állat. Magyarország legnagyobb testű kérődző vadfaja.

Mayerné Répási Adrienn

Ajánló