KezdőlapAgrárvilágKiskertVirágzik az egyik első kora tavaszi vadvirágunk

Virágzik az egyik első kora tavaszi vadvirágunk

Az apró termetű, törékeny, kecses növény leggyakrabban csak február végén, március közepén nyílik, de enyhe tél esetén már február elején virágot bont. Most is ezt történt a dorozsmai határban.

Kiskundorozsma környékén az enyhe időjárás miatt a szokásosnál hamarabb előbújt az avar alól és virágzásnak indult gyönyörű vadvirágunk, a tarka sáfrány (Crocus reticulatus). Hazánknál északabbra nem fordul elő ez az alapvetően mediterrán növényfaj.

Ellentétben sok rokonával, nem hegyoldalakon vagy nedves réteken, hanem a száraz homokterületek sztyepprétjein, vagy az azokra telepített erdőkben, erdőszegélyeken fordul elő – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-posztjában.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Virágzáskor magassága alig 4–8 (max. 10–12) cm; keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat, a külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik. Hagymás évelő, nevét a virágszirmain látható mintázatról kapta. Virága néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzását is csak 1–2 hétig lehet megcsodálni.

Ha kirándulás közben tarka sáfrányt látunk, maximum a fényképezőgépet vegyük elő, és le ne szedjük, mert védett növény, természetvédelmi értéke 10 000 Ft egyedenként.

Turista Magazin

Ajánló