KezdőlapÉrdekességekMenj ki és hozd rendbe a kertet! – a legfontosabb kerti munkálatok...

Menj ki és hozd rendbe a kertet! – a legfontosabb kerti munkálatok március

A kerttervezési naptárban március a szabadtéri kerti feladatok megkezdésének az ideje. Bár a szeszélyes tavaszi időjárás könnyen elveheti a kedved a kinti munkáktól, gondolj arra, hogy hamarosan kitisztul az idő és tavaszi virágzásba borul a kerted. 

Mivel a napok egyre hosszabbak és a hőmérséklet is fokozatosan emelkedik, kerted biztosan burjánzó bosszúval kezd növekedni ebben a hónapban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy rengeteg kertészeti munkát kell elvégezned, ha azt akarod, hogy a kerted nyáron színes virágmezővel ajándékozzon meg, a gyümölcsöseid és az ágyásaid pedig bőségesen teremjenek.

A szeszélyes tavaszi időjárás miatt érdemes folyamatosan figyelemmel tartanod a növényeid – különösen a friss hajtásokat és a kúszónövényeket -, és az esetleges károk elkerülése érdekében gondoskodj a védelmükről. És bár ez a változékony időjárás visszatarthat attól, hogy kimenj a kertbe, itt az ideje, hogy egy kis időt fordíts a gyep gondozására és a kert megtisztítására is.

Legyen szó a rakoncátlan sövények vágásáról, a gyep első éves lenyírásáról vagy a gyomok eltávolításáról a fűből és a virágágyásokból, a tavaszi nagytakarítás nem korlátozódik a kertkapun belülre! Egy kis ház körüli tereprendezéssel későbbi munkákat spórolhatsz meg.

Mindezeket szem előtt tartva, íme néhány alapvető kertfenntartási munka, amelyet márciusban kell elvégezni. 

fotó: pixabay.com

Nyári virággumók elültetése

Márciusban még gyakoriak az éjszakai fagyok, ezért, ha teheted, a nyári virággumókat üveg vagy búra alatt neveled továbbra is. Amint elmaradnak a fagyok, a hagymák mehetnek a végső helyükre, ahol nyáron teljes pompájukban virágozhatnak. 

Fűnyírás

A tél minden bizonnyal otthagyta a nyomait a pázsitodon, ezért márciusban eljön az ideje, hogy komoly izomlázad legyen az első fűnyírástól. Ehhez válassz egy száraz napot, mert ellenkező esetben nagyobb kárt okozol, mint hasznot. Fontos, hogy ne csak a gyepre koncentrálj, hanem az élekre és a szélekre is. Gondoskodj arról, hogy minden eszköz a sufniban legyen, ami a gyep csodás rendberakásához szükséges lehet. 

Különítsd el az évelőket

A hónap vége felé fel kell szedni és el kell különíteni a téli évelőket, például a hóvirágcsomókat. Ennek az a célja, hogy a csinos szirmok a következő évben még szebbek és dúsabbak legyenek.

Gyomlálj

A mondás szerint, ahogy kezdődik valami, úgy is folytatódik. A kertekben a gyomok tavasszal és nyáron okozzák a legtöbb gondot, ezért bármennyire is meg szeretnéd spórolni a sok guggolást és hajlongást, kezd az évet gyomlálással. Meglátod, kerted meghálálja a korai tisztogatást. 

Mulcsolj

Márciusban eljött az ideje annak is, hogy a bokrok és a gyümölcsfák alját komposzttal vagy trágyával etesd, a növények körüli talajtakaráshoz pedig mulccsal fedd le a kijelölt területeket.

fotó: pixabay.com

Hagyj helyet a madarak fészekrakásához

Óvakodj attól, hogy az első nagy rendrakás alkalmával egyszerre éld ki a kertépítészeti készségeid. Lehetőség szerint ne vágd le túlzottan a sövények és a bokrok ágait, hogy maradjon biztonságos hely a kerti madarak fészekrakásához is.

Takarítsd le a kerti burkolatokat

A kert téli álma után a burkolatok és a térkövek elég morcosnak és megviseltnek tűnhetnek, és vélhetően mohásak is. Ha már kint gyomlászol, és tevékenykedsz, tedd rendbe a burkolatokat is. Távolítsd el a mohákat, a kövek közé benőtt gazokat, majd környezetbarát kültéri burkolati tisztítóval varázsold olyanná, mintha új lenne

Komposztálj

A márciusi nyírbálások eredményeit add hozzá a komposztládák tartalmához! Ha a komposztra esküszöl, érdemes két tartályt fenntartanod. Az egyik tartalmát használd trágyázásra, a másikban indíts egy újabb komposzt adagot.   

Kerítések és melléképületek javítása

Ha márciusi kertfenntartásról beszélünk, akkor érdemes alaposabban megvizsgálni a kerítések, a falak és melléképületek állapotát is. Itt az ideje kijavítani a téli hónapokban okozott károkat. 

További kerthez kapcsolódó cikkeinket itt olvashatják!

Ajánló