KezdőlapAgrárvilágKiskertA búza mikroelem hiányának tünetei

A búza mikroelem hiányának tünetei

A szántóföldi növénytermesztésben nagyon sokáig csak a makro elemek pótlására fordítottak nagy hangsúlyt, azonban a megfelelő mennyiségű nitrogén foszfor és kálium műtrágyák használata mellett a növények különböző hiány tüneteket mutattattak a gazdálkodó számára. A tapasztalati tények így azt igazolják, hogy a növényeknél a mikroelemek hiánya is ugyanúgy képes a növény gyengülését előidézni, valamint akár termés csökkenés is tapasztalható. Ha hiányt tapasztalunk a megfelelő trágyázási forma megválasztásával pótolhatjuk azokat.

A leggyakoribb mikroelemek s azok hiányának tünetei

Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy valójában mik is lehetnek azok a mikroelemek, amelyek ekkora hatást gyakorolnak a növényekre. A legfontosabb mikroelemek a cink, a réz, a molibdén, a mangán, és a vas, amelyek hiány tünetei a következőek.

Cink

A cink hiány elsődleges tünetei a növények színén jelennek meg. A leveleken lilás barna elszíneződés tapasztalható a növényen pedig többnyire sötétbarna szegéllyel rendelkező világos barna foltokat lehet tapasztalni. A cink hiány elsősorban a klorofil funkciókra gyakorol hatást. A cink fontos szerepet játszik a gabona termőképességében és a búzaszemek minőségének az alakulásában.

Molibdén

A többi mikroelemhez képest a legkiseb mennyiségben jelenlévő elem, amely a nitrogén felvételben játszik fontos szerepet. A növény a különböző fejlődési szakaszaiban mindig más mennyiségben igényli a molibdént. A hiánytünetei a leveleken jelentkeznek elsőként, ahol klorózist és megrekedt növekedést tapasztalhatunk.

fotó: pixabay.com

Mangán

A növények energia forgalmában és a nitrogén hasznosításban játszik fontos szerepet. Alapvető szerepet játszik a fotoszintézisben és a fehérjeszintézisben. A tünetei a fiatalabb és a középső leveleken megjelenő szürkés-fehér pöttyök és csíkok melyek az idő előre haladtával barnás színűek lesznek, és összeérnek. Abban az esetben, ha nagyon erőteljes foltosodás jelenik meg a búzán , akkor a levelek megtekerednek, lógnak és a növény megáll a fejlődésben.

Vas

A növény növekedésének és a fejlődésének az alapvető mértékét meghatározó mikroelem a vas, mely ezáltal befolyásolja a termelés gazdaságosságát is. A növény anyagcsere folyamataiban és a fehérjeképző folyamatokban játszik fontos szerepet. Az intenzív fehérje termelés időszakában, a bokrosodáskor és a szárba induláskor a legnagyobb a növény vas felvétele. A mikroelem hiányának elsődleges tünete a fiatal leveleken megjelenő sárga-zöld csíkok, abban az esetben, ha a hiány hosszan fennáll, akkor a teljes levél megsárgul és a klorózis az idősebb levelekre is átterjed.

Réz

A nitrogén kötésben és a fehérjetermelő folyamatokban fontos szerepe van, a réz szintje befolyásolja a sikértartalmat, így a búza igényes a megfelelő szintű réz ellátásra. Hiánya esetén a fiatal leveleken száraz, kifehéredett és csavart vagy görbült levélcsúcsok figyelhetőek meg, az alsó levelek viszont sötét zöldek maradnak. A mikrotápanyag javítja a gabona minőségét megnövekedett termőképességgel. A rézhiányos kalász gyakran bennragad a zászlós levélben, abban az esetben, ha kiemelkedik akkor vak kalászkák jelennek meg és így hiányos a szemformálódás.

Bór

A bórt a többi a mikroelemhez képest sokkal alacsonyabb mennyiségben igényli a gabona. Szintjét a talajban az egész szezonban szinten kell tartani. Ha a növény bór hiányos a levelek enyhén torzulnak, a szárak rendellenesen vastagok, a növekedési csúcs pedig gyakran elhal. A hiány tünetek közül fontos megemlíteni a kalászok meddők vagy rendkívül rövidek, amelyekben nagyon kevés szem található.

A mikrotápanyagok hiánya által okozott tünetek gyakran összetéveszthetők bizonyos növénybetegségek tüneteivel. A tüneteket általában akkor észleljük, amikor már hatással vannak a növekedésre és a termésre.

Ajánló