KezdőlapAgrárvilágKiskertAz amarillisz gondozása

Az amarillisz gondozása

A tavasz közeledtével egyre több időt töltünk kertünkben, annak érdekében, hogy szép és színes virágokkal árasszuk el azt. Az amarillisz méltán tartozik a legnépszerűbb kerti virágok közé hiszen egy kezdő kertész számára sem bonyolult a gondozása és nagyon egyszerű virágzásra bírni.

A legfontosabb jellemzők

Az amarillisz vagy más néven lovagcsillag Dél-Afrikából érkezett hazánkba. Mutatós virágai mellett senki nem tud szó nélkül elmenni, virágzási idején kívül pedig lándzsát idéző levelei vonzzák az emberi tekintetet. A legelterjedtebb a piros színű amarillisz, viszont a nemesítéseknek köszönhetően rengeteg árnyalatban kapható és szirmain különleges mintákat is fel lehet manapság már fedezni. A lovagcsillag egy viszonylag nagy növény, ami akár 50 cm magasra is megnőhet.

fotó: pixabay.com

Az amarillisz ültetése és öntözése

Az amarillisz egy kényes hagymás növény, ezen ok miatt a hagymáit a téli időszakban nem lehet kint hagyni. Minden ősszel fontos, hogy a hagymákat fel kell szedni majd tavasszal újra kiültetni azokat. Az ültetés soron a hagymákat úgy kell a földbe helyezni, hogy körülbelül a fele kilógjon és csak az alsó felét fedjük le földdel. A növény különlegessége, hogy cserépben is jól érzi magát, viszont ebben az esetben egy cserépbe csak egyetlen hagymát szabad ültetni.

Hagymás növény lévén nem szereti a túl sok vizet, a túlöntözés a hagyma rohadásához vezethet. A megfelelő, ha hetente egyszer-kétszer öntözzük meg egy kevés vízzel. Az amarillisz különböző víz igényekkel rendelkezik, a különböző életszakaszaiban. Tavasszal az ültetés után több vízre van szüksége, míg a nyár végén már kevesebb a víz igénye annak érdekében, hogy feltudjon készülni a nyugalmi állapotra, így fontos, hogy a locsolások számát és a víz mennyiségét az ősz közeledtével fokozatosan csökkentsük.

A gondozásának főbb mozzanatai

Más cserepes növényekhez képest jóval több figyelmet igényel, hiszen nyugalmi állapotban telel. Ősszel az első fagyok megjelenése előtt fel kell szedni a hagymákat és száraz, sötét körülbelül 10 Celsius fokos helyen kell őket tavaszig pihentetni. Tavasszal az ültetést követően nagyjából kéthetente tápoldatos öntözést igényel, annak érdekében, hogy különleges virágaiban hónapokig gyönyörködhessünk.

Az amarillisz ajándéknak is kitűnő virág, hiszen a jelentése szerint, ha amarilliszt adunk egy nőnek arra büszkék vagyunk, és ez az ismeretség érték számunkra.

Ajánló