KezdőlapÉrdekességekÁprilisi kerti munka: utolsó lehetőség a padlizsán kiültetésére

Áprilisi kerti munka: utolsó lehetőség a padlizsán kiültetésére

A padlizsán viszonylag semleges ízű, mediterrán zöldségféle, amit szinte minden híres gasztronómiai nemzet konyhájában felfedezhetünk. Gondolj csak a padlizsánkrémre, amit Erdélyben faszénen sütött padlizsánból készítenek sok hagymával és fokhagymával olajjal kikeverve. De ennek a finom krémnek az arab szezámpasztás variációja is addiktívvá teheti az embert.

A padlizsán kiváló grillezve, töltve és sütve, ragukba keverve, sőt mi több, több diétás étrendben sűrítésre is használják. Egyszóval az elkészítéséhez csak a fantáziánk szab határt, de konkrét ötletekért bátran keress rá a padlizsános receptekre az interneten. 

Így termessz a kiskertedben padlizsánt

A padlizsán ugyan abba a családba tartozik, mint a paradicsom, a paprika és a chili. Megfelelő körülmények között igen egyszerű a termesztése. A padlizsánnak csupán tápanyagban gazdag, nedvességtartó talajra, sok napsütésre és melegre van szüksége. Egy napsütötte vagy fűtött üvegház, esetleg az ablakpárkány tökéletes helyek a padlizsánmagok indításához.

A padlizsánoknak hosszú szezonra van szükségük a növekedéshez, ezért a legjobb, ha már januárban elültetjük magjaikat nedves, vegyes komposzttal megtöltött szaporítókba, ügyelve arra, hogy elég fény és hő érje őket.

·       Amikor a palánták elég erősek – ez rendszerint márciusra történik meg -, ültesd át őket kisebb vízáteresztő edényekbe.

·       Ha van üvegházad, oda is kiültetheted a palántákat, de ügyelj arra, hogy az éjszakai hőmérséklet ne essen 10 fok alá.

·       Gondoskodj a palánták alatti jó minőségű komposztról.

·       Amikor a szabadtéri hőmérséklet eléri a 18-20 fokot – rendszerint áprilisban -, már kiültetheted az erős palántákat a kertben kijelölt helyükre.  

Ha padlizsán palántát vásárolsz, azt április második felében, illetve a hónap végén ültesd el a kijelölt ágyásokban.

fotó: pixabay.com

Így gyorsítsd fel a padlizsán érését

Bár a legjobb módszer mindig az, ha az anyatermészetre hagyjuk a növények fejlődését, létezik pár egyszerű módszer arra, hogy felgyorsítsd a padlizsán gyümölcsöknek a beérését, és megnöveld a terméshozamot.

·       A polleneket fel tudod szabadítani, ha az enyhén nedves gyümölcskezdeményezéseket finoman megkoppintod vagy rázogatod.

·       A beporzók csalogatásához ültess a padlizsánok közelébe beporzó növényeket (tök, cukkini, paradicsom stb).

·       Ha a növények elérik a 30 centiméteres magasságot, csípd le a fő szárrészek csúcsait, ezzel arra ösztönzöd a padlizsánt, hogy oldalsó hajtásokat is hozzon.

·       A virágzástól számítva heti egy alkalommal etesd magas káliumtartalmú trágyával egészen a padlizsánok betakarításáig.

·       Locsold rendszeresen, hogy a gyümölcsök szépen meg tudjanak duzzadni.

·       A vizet jobban meg tudod kötni a növény alatt, ha a talajtakarót gazdagon befeded mulccsal.

·       Amikor már öt-hat padlizsánt is hoz egy bokor, csípd le az összes többi kis gyümölcshajtást, hogy szép méretes legyen a termés.

A padlizsán betakarításának általános szabálya az, hogy a gyümölcsöket addig kell leszedni, mielőtt a bőrük elveszítené a fényességét. A ráncos, fakó bőr a túlérettség tünete lehet, de a biztonság kedvéért ellenőrizd a termesztett fajta jellemzőit, mivel egyes padlizsánok héja kevésbé fényes.

Ajánló