KezdőlapÉrdekességekKincset érő esővíz

Kincset érő esővíz

Az öntözés egy állandó és nem elhanyagolható teendő abban az esetben sem, ha szárazságtűrő fajról beszélünk. A szobai vagy kerti növényeink pedig rendszeres víz utánpótlást igényelnek, amely történhet napi vagy akár heti rendszerességgel is. Sokan nem is gondoljuk, hogy a növények fejlődését befolyásolja az, hogy milyen vízzel öntözzük őket, a továbbiakban ezzel kapcsolatban osztunk meg pár hasznos információt.

A víz keménység jelentősége

A cserepes növényeknél gyakran megfigyelhető, hogy a föld felszínén fehéres elszíneződést tapasztalunk. Ez jellemzően a csapvíz keménysége miatt alakul ki. A víz keménységét az abban található kalcium és magnézium sók mennyisége határozza meg, azonban a helyzetet bonyolítja az a tényező, hogy a víznek van egy változó és egy állandó keménységi értéke. A víz változó keménységi értékét forralással lehet csökkenteni, ám az állandó keménységet okozó szulfátokat és kloridokat nem lehet ezzel az eljárással semlegesíteni. A kemény víz használata hosszú távon a növényekre negatív hatást gyakorol, ugyanis a talaj ilyen esetben meszesedik, amely hosszú távon tápanyag felvételi problémákhoz vezet, melynek következtében gyökér elhalás alakul ki, vagyis ez a növény pusztulásához vezet.

Az esővíz, mint csoda víz

A leglágyabb víz a természetben előforduló esővíz, így ez a legalkalmasabb az öntözésre. A növények is a lágy vizet kedvelik a legjobban, ami azért nem meglepő, mert a vezetékes víz megjelenése előtt pár száz millió évig csak esővízzel találkoztak, így ahhoz szoktak hozzá.

Sajnos azonban az esővíz gyakran szennyezett, főleg a városi környezetben, így az egzotikus szobanövények öntözéséhez nem a legjobb választás. A kerti és balkon növények számára viszont ideális öntöző vizet biztosít az esővíz. A legjobb megoldás az lehet, hogy ha az esővizet összegyűjtjük.

Hogyan gyűjtsük az esővizet?

A növények öntözésére a kiadós esők vize alkalmas, fontos, hogy az első félórában még ne gyűjtsük a vizet, hanem csak miután az eső lemosta a tetőt, illetve az ereszcsatornákat is. A víz tárolására a legkiválóbbak a műanyagból vagy fából készült edények, lehetőleg a fém gyűjtőedényeket mellőzzük, mert abból hosszútávon a növényre káros anyagok szabadulhatnak fel. A párolgási veszteség megelőzése érdekében fontos lenne előnyben részesíteni a fedeles gyűjtőedényekben történő tárolást, valamint a tároló edények sötét színe is elengedhetetlen annak érdekében, hogy a vízben található mikroorganizmusok szaporodásának üteme lassuljon. A vízgyűjtés legegyszerűbb módja pedig az, hogy ha az eső csatorna végéhez helyezünk egy gyűjtőedényt.

A víz a növények és ezáltal a kert egyik legfontosabb eleme. Annak érdekében hogy a növényeink megfelelően fejlődjenek fontos tehát az esővíz gyűjtése, a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező edénybe.

Ajánló