KezdőlapÉrdekességekA rózsa gondozása tavasszal

A rózsa gondozása tavasszal

A rózsák gondozása kihívást jelentő vállalkozás hírében áll, de az az igazság, hogy a rózsák akkor is növekednek és virágoznak, ha teljesen elhanyagolják őket. A rózsa gondozása tavasszal azonban busásan meghozza a gyümölcsét, hiszen némi extra figyelemmel a kert valódi ékkövévé válhat.

Nézzük tehát meg, mit tehetsz tavasszal a rózsa gondozása érdekében, főként áprilisban, amikor a legtöbb kerti munkálatot ildomos elvégezni.

1# Távolítsd el a téli rózsavédelmet

Az első dolog, amit tavasszal meg kell tenni az az, hogy eltávolítod az előző ősszel kialakított téli rózsavédelmet. Távolítsd el az oltványvédelemhez használt talajt vagy talajtakarót, és szedd le a szigetelésként használt törmelékeket vagy faleveleket.

2# Metszd meg a tavaszi rózsákat

Nem minden rózsatípust kell metszeni (leszámítva a ritkítást, az elhalt vagy beteg ágak levágását és a méretszabályozást), de ha a tavaszi rózsákat vissza akarod vágni, akkor a kora tavasz, az április az utolsó lehetőség erre. Az áprilisi metszést követően a rózsatő a teljes energiáját az újra növekedésre fordíthatja.

Ha úgy döntesz, hogy nem vágod tövig a rózsabokrokat, azt is megteheted, hogy csak az elhalt, régi leveleket távolítod el a bokrokról. Ez segít a rózsabokroknak egy kis nyugalmi időt kapni arra, hogy frissen növekedhessenek az új szezonban. Ez a módszer arra is kiváló, hogy megszabadítsd a rózsákat az esetleges betegségektől, és attól is, hogy a rovarok rájuk helyezzék a tojásaikat. Amikor a leveleket metszed le, ügyelj arra, hogy az összes törmeléket összegyűjtsd és eltávolítsd a rózsabokroktól.

fotó: pxhere.com

3# Gondoskodj a rózsabokrok táplálásáról

A legtöbb növényhez hasonlóan a rózsákat is trágyázni kell tavasszal, amikor aktívan nőnek és rengeteg táplálékra van szükségük. Már a metszést követően szórd meg a tövüket szerves komposzttal vagy egyéb trágyával. Számos kifejezetten rózsa trágya használható, de egy univerzális műtrágya is elegendő ehhez.

A tavaszi metszés után sok kertész meglazítja a bokrok tövét, és keserűsót szór a virág gyökereihez. Bár nem bizonyították, hogy az extra magnézium valóban hasznos-e a rózsáknak, sokan esküsznek erre a módszerre. A keserűsó, vagy más néven Epsom-só ugyan is segíti a növények klorofill termelését, így kedvezhet a rózsa bokrosodásának és virágzásának.

4# Permetezd meg a rózsabetegségek megelőzése érdekében

Sajnos a rózsák hajlamosak a gombabetegségekre, hacsak nem olyan rózsákat ültettél korábban, amik ellenállóak a betegségekkel szemben és megfelelnek az adott környezeti feltételeknek. A tavasszal végzett megelőző permetezést érdemes fontolóra venni, még az organikusan termesztett rózsák esetében is.

A mész-kén kombináció például jó választás a tavaszi permetezéshez és általában megöli az összes olyan gomba spórát, amik túlélték a telet. Egy további kertészeti olajpermet kiszórásával pedig megakadályozhatod, hogy a rovarok lerakják a friss levelekre a tojásaikat vagy a lárváikat.  

A metszés, a trágyázás és a permetezés mellett győződj meg arról is, hogy rózsáid rengeteg vizet kapjanak, és rendszeresen figyeld az esetleges betegségek megjelenést. A tavaszi rózsa gondozás csodás virágokkal és pompás illatfelhővel ajándékoz meg az egész rózsaszezonban.

Ajánló