KezdőlapÉrdekességekEzt a növényt ültesd, ha nálad minden kipusztul

Ezt a növényt ültesd, ha nálad minden kipusztul

A kövirózsa a legtöbb sziklakert egyik leglátványosabb eleme. Mutatós és tartós növény, mely a legtöbb viszontagságot, a hideget, a túl sok esőt vagy a nagy szárazságot, erős napsütést is bírja, ráadásul meglehetősen hosszúéletű. Kiváló növény a kertedbe arra az esetre, ha nálad semmi sem marad meg. Garantáltan bírja a strapát, szinte kipusztíthatatlan!

Számos néven ismerik a kövirózsát

Mennydörgő fűnek vagy fülfűnek, égdörgőfűnek, mennykővirágnak, házi kövirózsának, fali kövirózsának, kőrózsának, fülbeeresztőfűnek, fülbefacsarófűnek, latinul pedig sempervivum-nak nevezik, azaz örökké élőnek is nevezik.

Erre hatásos a kövirózsa kifacsart leve vagy kiszárított levele

Ha valaki jártas még nagyanyáink egészségpraktikáiban, akkor azt is tudja a kövirózsáról, hogy a leve nagyszerű ellenszere a fülfájásnak, fülgyulladásnak és számtalan, más eredetű gyulladásokra is hasznos, gyulladáscsökkentő, baktérium és vírusölő hatása miatt. Fogfájásra, aftára, herpeszre, nyirokmirigy duzzanatra, még huzat ellen is, de égésre, csípésre, vágásokra, tyúkszemre, májfoltra, bárányhimlőre, gyantázás utáni bőrpírra, viszketés ellen is. Lázra és fejfájásra is hatásos állítólag. A főbb hatóanyaga a gyümölcssav és a csersav, de C-vitamint, aminosavakat, a flavonoidokat is tartalmaz. Akár a hazai aloe vera is lehetne.

Ám azt aligha tudják legtöbben, hogy hazánkban két fajuk honos és védettnek számít mindkettő.

A pozsgás évelő a varjúhájfélék családjába tartozik. Zöldtől a vörösig, lilától a kékig, sokféle színben pompázik a húsos, sok víz tárolására alkalmas levelük. Nyáron virágzik, sárga, rózsaszín vagy fehér virággal. Bármilyen száraz, köves, szikes talajban megél. Könnyen és gyorsan szaporodó fajta.

A hegyvidékek sziklás, napos lejtőin található a természetben leginkább, mivel kedveli a napsugárzást és jó szárazságtűrő, szinte igénytelen növény. Épp ezért kifejezetten jó azoknak, akiknél a legtöbb növény nem éli túl hosszas ideig.

fotó: pixabay.com

Egy kis érdekesség

Az ókorban azt hitték róla, hogy megvédi a villámcsapástól a házakat, ahol a tetőre ki van ültetve. Azonban ha a villámoktól nem is védi meg a modernkor emberét, de attól igen, hogy zöld nélkül maradjon a kertje, még akkor is, ha nincs különösebben sok ideje, affinitása a növényekhez.

Ajánló