KezdőlapÉrdekességekMi mindenre jó a kertedben elhelyezett tavacska?

Mi mindenre jó a kertedben elhelyezett tavacska?

Egy kertben elhelyezett kisebb tavacska nem csak mutatós, látványos, hanem mindennap boldogságot hozhat neked és a látogatóidnak is, továbbá meglehetősen hasznos is. Érdemes megfontolni, hogy készíts-e egyet saját kezűleg, vagy készíttess valaki hozzáértővel. Egy optimális méretű, jó helyre tett kis tavacska feldobja a kertet, a látványt.

Ezekért a dolgokért készíts a kertedbe kerti tavat

– A kerti tavak mesteri hangulatfokozók. A pozitív irány felé terelik a hangulatot szinte mindig, megnyugtatóak, derűt sugároznak. Jó kiülni melléjük egy finom kávéval, teával és egy könyvvel, közben gyönyörködni bennünk, de akár beszélgetni is a családdal, barátokkal.

– Mindig ad egy kis munkát, így nem vagy tétlenségre ítélve. Számtalan dolgot újíthatsz rajta vagy szépítgetheted. Új növényeket telepíthetsz bele, csobogót, halakat…

– Egy kerti tó segíti a kert mikroklímájának a helyreállítást. A tóból, a tó által elpárologtatott víz jót tesz a növényeknek és a levegőnek is. Ökológia szempontból mindenképp megfontolandó egy tó!

– Nagyszerű élőhelye lesz mindenféle élőlénynek, a békáknak, siklóknak, gyíkoknak, egyéb kétéltűeknek, bogaraknak, darazsaknak, méheknek, lepkéknek, apróbb emlősöknek, de még a madaraknak is nagyszerű itató.

Nem feltétlenül kerül sok időbe és pénzbe a kialakításuk a kerti tavacskáknak. Viszont annál nagyobb haszna van már egy egészen aprócska tónak is, sokat tehetsz vele a környezetért, az élővilágért.

Ezekre figyelj, mielőtt belevágsz!

A tavasz és a nyári hónapok a legjobb időszakok egy tó telepítéséhez, érdemes most belekezdeni. Mielőtt belevágnál, előtte azért jó, ha alaposan körüljárod a témát. Milyen fajta tó legyen, halastó, látványtó vagy ázsiai stílusút? Mekkora legyen és milyen mély? Milyen növények legyenek telepítve köré és bele? Kerüljön-e bele hal is? Hol helyezkedjen el? Ehhez ezeket a kérdéseket is meg kell válaszolnod. Mennyire nehézségbe ütközik a feltöltése, téliesítése? Van vele munka, évente kell felújítani, egyensúlyban tartani a víz minőségét. Illetve az elhelyezése, elhelyezkedése is fontos, mennyi a napos-árnyékos órák száma a tónak, van-e körülötte lombhullató fa? Ezekre tudnod kell a választ, hogy a legmegfelelőbb helyre kerüljön. Továbbá 100 köbméteres térfogattól és 1,5 méteres vízmélységtől egy kerti tó engedélyköteles, arra figyelj!

Ajánló