KezdőlapAgrárvilágKiskertSzereted a szotyit? – Áprilisban ültesd el a napraforgó magjait a kertben!

Szereted a szotyit? – Áprilisban ültesd el a napraforgó magjait a kertben!

A napraforgó a nyár egyik legcsodásabb és legkedveltebb virága. Bár a legtöbb napraforgó élénk sárga virágú, vannak különösen szép fehér, zöld és rozsdás vöröses virágzási formái is.

Az egynyári napraforgó nyártól őszig virágzik, és fajtától függően 11-18 hétig tarthat a virágzása a magvetéstől. Ha egész nyáron folyamatosan mosolygó napraforgókban szeretnél gyönyörködni a kertedben, érdemes ezt szem előtt tartani, és célszerű pár hetente elvetni a napraforgómagokat.

A napraforgót könnyen lehet magról vetni, és ideális mókázás a gyermekekkel való közös termesztéshez. A napraforgók akár háromméteres magasságig is megnőhetnek, lenyűgözően szép, tartós virágokat hozhatnak, és fantasztikusan mutatnak a kertben és a vágottan a vázákban is.

Tudtad? A napraforgó a csicsóka rokonságában áll. Ha csicsókát ültetsz, és hagyod, hogy virágozzanak, akkor gyönyörű, napraforgószerű virágai lesznek.

Így ültess napraforgót

Napraforgó mag választásakor legyél nagyon körültekintő, hiszen egyes fajtái csak 50 centi-re, mások akár 3 méteresre is megnőhetnek. Egyszóval még a vásárlás előtt döntsd el, mekkora növényeket szeretnél a kertedben látni.

A napraforgó magokat áprilistól májusig kell elvetni első körben ültetőtálakba. Nagyjából 7-8 centi átmérőjű edényeket válassz ehhez, és mindegyikbe 1-1 szem magot vess el. A vetéshez használj univerzális termőföldet. A tálcák alját töltsd meg ezzel, majd alakítsd ki a mag helyét. Ahogyan már fentebb említettük, a napraforgó elég éhes növény, ezért az ültetési lyukat alaposan töltsd meg szerves trágyával. A magot nyomd bele nagyjából másfél centi mélyen, majd takard le földdel. Az ültetőtálcák tetejét takard le műanyag zacskóval, és helyezd őket hűvösebb de napos helyre.

Az ültetést követően pedig heti rendszerességgel trágyázd, és ne feledkezz meg a folyamatos öntözéséről sem.

A napraforgót rendszerint júniusban érdemes a végső helyére kiültetni, amikor már garantáltan nincsenek fagyok és elég erős. Ha csak egy-egy szál napraforgót szeretnél a kertedbe, szép és nagyobb cserepekben is kihelyezheted őket a kertedbe. De ha azt szeretnéd, hogy igazán magasra nőjenek, akkor a legjobb hely az anyaföld számukra. Arra azonban nagyon figyelj, hogy a nevéhez hűen, kiváltképp a napos helyeket kedveli.

Miután a napraforgók kicsíráztak, folyamatosan öntözd őket, amíg május végén vagy június elején készen állnak a végleges kitelepítésre.

A napraforgó termesztéséhez napos, védett helyre és jó minőségű talajra van szükség. A magok elültetése előtt a vetőterületet gazdagon etesd meg komposzttal vagy trágyával.

Készítsd elő a talajt a gyomok eltávolításával, és a földet gazdagon trágyázd meg. Ültesd a napraforgó kezdeményeket ugyanolyan mélységbe, mint ahogyan az ültetőtálcában voltak. Öntözd meg alaposan, és kerítsd be jól náddal vagy bambusszal.

Fontos, hogy a növényeket megóvd a kert egyik legádázabb kártevőjétől, a csigától és a meztelen csigától.

Ajánló