KezdőlapÉrdekességekÍgy készíts sziklakertet egyszerűen, pár lépésben

Így készíts sziklakertet egyszerűen, pár lépésben

Egy ízlésesen megalkotott sziklakert kiválóan ékesítheti az udvart. Elkészítése nem kerül sokba, szinte fillérekből is kihozható és sok munkát sem kíván a kivitelezése. Ugyanakkor rendkívül mutatós és a továbbiakban sincs vele különösen nagy gond.  Ezzel az öt tippel nem nyúlhatsz mellé!

Tervezd meg!

Találd ki hova kerüljön a sziklakert. A laza földű, jó vízelvezetésű terep a legjobb hozzá. Tervezd meg nagyjából a méretét, magasságát, alakját, elhelyezkedését. Nézd meg, milyen alapanyagok kellenek hozzá és szerszámok. Mi az, ami megvan hozzá és mit kell beszeretned. Tisztítsd ki a helyet, ahova kerülni fog. Az is megvan már fejben, hogy milyen növények fognak bele kerülni? Érdemes arról is előre olvasni, milyen zöldek bírják a strapát, a sziklás, napsütötte helyet huzamosabb ideig. Melyik növény az, ami ebbe a fajta díszkertbe való. A sziklakert északkelet vagy délkelet felé nézzen.

Szerezd be a hozzávalókat

Megbízható, jó minőségű alapanyagokat, hozzávalókat válassz mindig. A hamar szétfagyó kövekkel, a rossz minőségű földdel, a gyenge, életképtelen növényekkel nem csinálsz jó vásárt. Nagyon hamar csúnya lesz a kerted és újra kezdheted a munkát elölről.

Törpe növekedésű zöldeket tegyél bele és olyan növényeket, melyeket nem kell évente visszapótolni, azaz évelők. A pozsgások is kitűnő választásnak minősülhetnek. A hagymás virágok is mehetnek sziklakertbe, ha szellősebb a kőrengeteg és több a föld.

Ezek a növények ültethetők a sziklakertbe

Fűszernövények, szegfű, kövirózsa, kecskerágó, varjúháj, csillagmoha, zöldhúr, boróka, meténg, macskamenta, fátyolvirág, kőtörőfű, lángvirág, viola, csenkesz, kökörcsin, kankalin, nagyvirágú porcsin, kristályvirág, orbáncfű, madárhúr, törpe tuja és luc…

Készítsd el az alapot

Ásd fel a sziklakert alapját, szedegess ki belőle minden gazt, gyökeret. Ha lefóliázod, és arra teszed a sziklákat, nagyobb eséllyel nem fog gazosodni, kevesebb munkád lesz a karbantartásával! Érdemes az alapot feltölteni akár zúzott kővel, földdel, homokkal vagy építési törmelékkel is, hogy megemeld. Ha homokkal vagy földdel töltöd fel, akkor arra számolj, hogy tömörülni és változni fog az alakja még, össze fog esni, ha nedvesség, eső éri. Erre a rétegre mehetnek a nagyobb sziklák, terméskövek. Kezd lentről, körbekerítve az alsó réteget és haladj felfelé. Szépen ki tudod alakítani a sziklakert kinézetét így. Arról se feledkezz meg, hogy hagyj ki üres helyeket a különböző növényeknek. Következhetnek a zöldek, a pozsgások, az évelők, törpe növésű növények, a hagymás virágok. Arra figyelj, hogy ne ültesd túl szorosan őket, mert a legtöbbjük terjeszkedni fog. Végezetül, ha már mindent elültettél, érdemes apróbb zúzott kővel a réseket is felszórni. De ez az utolsó lépés akár el is hagyható.

Most már csak élvezned kell a sziklakert nyújtotta szépséget és alkalmanként meglocsolnod a növényeket, kihúzni a növő gazt! Mutatós és nincs vele a továbbiakban különösebben munkád.

Ajánló