KezdőlapAgrárvilágKiskertÍgy lesz vadvirágos rét a kertedben!

Így lesz vadvirágos rét a kertedben!

A vadvirágok és a vadvirágban gazdag élőhelyek támogatják a rovarokat és más vadon élő állatokat. Hazánkban, mint a világ minden táján, sokféle vadvirágra van szükség, hogy a beporzóknak (méheknek és más növényeket beporzó rovaroknak) helyi táplálékforrásokat biztosítsunk beleértve azokat az időszakokat is, amikor a növények nem teremnek virágot.

De ez csak egy része a történetnek. Kedvenc gyümölcseink, zöldségeink vagy a gyümölcsfáink termékenysége nagy részben a rovarok beporzásán alapul. Jelenleg a rovarok ingyen végzik ezt a munkát! De ha nincs elég nagy rovarállomány, akkor még az is előfordulhat, hogy mesterséges beporzási módszereket kell kidolgozni, ami sok időt vesz igénybe, és persze mondanunk sem kell, hogy ez nagyon drága mulatság lenne.

Hogyan támogatják a vadvirágok a környezetet?

A vadvirágok sok olyan dolgot nyújtanak, amikre a rovaroknak szükségük van: táplálékot szolgálnak nektár és pollen formájában, emellett menedéket és szaporodó helyet is biztosítanak számukra. Cserébe a rovarok beporozzák a vadvirágokat, lehetővé téve számukra a magok fejlődését és a szaporodását más helyeken.

A vadvirágok magjait a rovarok, a madarak, a denevérek, a kétéltűek, a hüllők és más apró termetű emlősök fogyasztják, akik mind hozzájárulnak az élet körforgásához.

Télen, amikor kevesebb táplálék áll rendelkezésre, a vadvirágok magjai a madarak és a kisemlősök számára fontos táplálékforrást jelenthetnek.

A vadvirágok hasznosak a talaj egészségének megőrzésében is. Amikor a vadvirágok megtelepednek és gyökereiket szétterítik, stabilizálják a környező talajt.

Ez azt jelenti, hogy ha sok a csapadék, vagy rendszeres öntözés van a növénytermesztéshez használt területeken, akkor a talajban tárolt tápanyagokat megtartják ezek a gyökerek, és a talaj egészséges marad.

Az alábbiakban megtudhatod, hogyan láss neki a saját vadvirágos réted kialakításához.

Így lesz vadvirágos rét a kertedben!

Vadvirágot vethetsz magból vagy dugványozó növényekből, de a vadvirágos rét kialakításának a legegyszerűbb módja a virággyep telepítése. Egyszerűen távolíts el néhány csíkot a gyepről, és cseréld le egy vadvirágos gyepre, amit egy faiskolában is beszerezhetsz.

A vadvirág gyep telepítéséhez az alábbi eszközökre és kiegészítőkre lesz szükséged:

mérőszalag

kerti ásó

vadvirág gyep

kerti gereblye

egy éles kés

1. Mérd meg az átalakítani kívánt területet. Használj ásót a fű és a talaj felső rétegének eltávolításához. Vágd a füvet ásóval csíkokra, és tekerd fel őket, így könnyebb lesz az elszállításuk.  

2. Készítsd elő a talajt gereblyével, győződjön meg arról, hogy sík legyen és távolítsd el a nagyobb köveket, ha vannak. Tömörítsd a felületet úgy, hogy apró, de nehéz lépésekkel fel-le jársz rajta.  Végül gereblyézd át újra.

3. Fektesd le a vadvirág gyepet a kivágott talajra, egy éles késsel vágd le a felesleges gyepfelületet, majd jól öntözd meg.

Így gondozd a vadvirágos mini réted

·       A legtöbb vadvirág silány talajon virágzik, ezért, ha lehetséges, gyenge talajra helyezd, hogy esélyt adj nekik.

·       Ne trágyázd a vadvirágos rétet, mert ez ösztönzi az erőteljesebb füvek és virágok elszaporodását, amik kiszorítják őket, csökkentve ezáltal a biológiai sokféleséget.

·       Ne engedd, hogy a gyep átvegye a terepet. Ennek egyik legjobb módja a csörgő kakascímer ültetése, ami egy sok tápanyagot felvevő parazita növény, és gyengíti a füveket.

·       Ne kaszáld a réted addig, amíg az összes virág el nem szárad. Kaszálj ősszel, és távolíts el minden dugványt, hogy alacsony maradjon a talaj termékenysége.

·       Ősszel, a lekaszált foltra vess sárga csörgőt és más vadvirág fajokat, ha a következő szezonban újra vadvirágos növényekben szeretnél gyönyörködni.

Ajánló