KezdőlapÉrdekességekA legfontosabb kerti munkák júniusban – metszés, permetezés, gondozás

A legfontosabb kerti munkák júniusban – metszés, permetezés, gondozás

Itt a nyár, és alig várjuk, hogy megosszuk veletek azokat a tippjeinket, amikkel a lehető legtöbbet hozhatod ki a kertedből. Süt a nap, beérnek a gyümölcsök, a virágok színesen illatoznak, ami azt jelenti, hogy kerted vonzza a lelkes rajongókat, de a nem kívánt csodálókat is! A kártevők leselkednek az érett gyümölcsökért, ezért győződj meg arról, hogy kerted elég védett-e, és tedd meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy növényeid megkapják a szükséges tápanyagokat és a szerető gondoskodást.

A legfontosabb kerti munkák júniusban

1. A rózsák metszése és permetezése

Június a legalkalmasabb hónap arra, hogy visszavágd a rózsabokrokat miután elvirágoztak. Ez egy gyors és egyszerű munka, ami ösztönzi a növekedést és meghosszabbítja a virágzási időszakot. A metszés során ügyelj arra, hogy a régi virágot a virág tövében vágd le, hogy új hajtásokat indítson a levelekről a bokor teteje irányában. Ne felejtsd el a rózsáidat permetezni, hogy a szárazabb hónapokban is egészségesek maradjanak.

2. Óvd az érett gyümölcsöket a mohó kártevőktől

Kerted ebben a hónapban különösen élénknek tűnhet, tele egzotikus színekkel és illatokkal, ami azt jelenti, hogy nemcsak a barátaid és a családtagjaid özönlenek élvezni, hanem a vadon élő állatok is. A madarak és más kisállatok éhesen keresik a gyümölcsöket és magokat, ezért állj készen a megóvásukra. A háló használata nagyszerű és egyben nem vegyi megoldás a kártevők elrettentésére és a gyümölcsök megóvására. A növények letakarása előtt azonban fontos megvárni, amíg a méhek és a pillangók beporozzák a növényeket.

3. Ültesd ki a zsenge zöldségeket

Ügyeljen arra, hogy a zsengébb zöldségek palántáit – például az uborkát, a cukkinit és a paprikát – kiültesd a szabadba. Június a legalkalmasabb idő ezeknek a zöldségek az elültetésére, mivel jelentősen csökken a szél és a fagy kockázata. A meleg idő tökéletes körülményeket biztosít ezeknek a zöldségeknek a termesztésére, amik a következő hónapokban már készen is állnak majd a betakarításra!

4. Kezdd el csipkedni ki a paradicsomot

A paradicsom fő szárának egy részének levágásával arra ösztönzöd a növényt, hogy két új szárat növeszthessen a csípés alatt lévő levélcsomókból. Egyszerűen csípd le a szár végén lévő új hajtást a körmöddel. Ha nem akarod használni az ujjaidat, ragadj meg egy éles metszőollót!

5. Etesd a kosarakban és a konténerekben elültetett növényeket

Minden nap ellenőrizd a kosarakat és a konténereket, nehogy kiszáradjanak a meleg időjárás miatt. Ügyelj arra, hogy nedvesek maradjanak, de ne ázzanak a vízben, mivel a túlöntözés rossz minőségű termést eredményez. Feltétlenül használj heti egy alkalommal folyékony műtrágyát is, hogy a konténerek és kosarak optimális feltételeket biztosítsanak a növények növekedéséhez.

6. Támaszd meg a növényeket

Június a legalkalmasabb hónap a magasra növő évelők megtámasztására. A melegebb hónapokban az évelők teljes virágzásba borulnak. Sérülékenyek, mivel hosszú száruk és nehéz fejük miatt könnyen összedőlhetnek vagy eltörhetnek. Győződj meg arról, hogy ezek a növények rengeteg támaszt (vesszők, bambusz, nád, zsinegek) kapjanak ahhoz, hogy esős vagy szeles időben se dőljenek ki.

7. Szedd fel a tulipánhagymákat

A hónap végén szedd fel az elvirágzott tulipánokat, és gyűjtsd össze azokat a hagymákat, amiket a következő évben is el szeretnél ültetni.

8. Vágd le a levendulavirágokat

Ha azon gondolkodsz, hogy a saját levenduládat szárítsd ki az illatos tasakok és párnák megtöltéséhez, akkor a virágfejeket le kell szedni, mielőtt kinyílnának. Így őrzi meg a levendula az erős illatát és az élénk lila színét. Kötözd össze a levendulacsokrokat, lógasd őket virágzattal lefelé egy lépcső alatti sötét helyen vagy a garázsban, és hagyd kiszáradni őket 2-4 alatt.

9. Ültesd ki a téli növények palántáit

Június eleje még meglehetősen nedves lehet, de az éjszakai fagyokról már megfeledkezhetünk. Így a téli növények palántáit biztonságosan ki lehet ültetni a zöldségágyakba.

Ajánló