KezdőlapÉrdekességekA szűrt víz valóban jobb választás, mint a csapvíz?"

A szűrt víz valóban jobb választás, mint a csapvíz?”

Sokan esküsznek a szűrt vízre, mások szerint a házilag filterezett víz semmivel sem különb a mezei csapvíznél. Mi a helyzet az ízélménnyel és az egészség-faktorral? Eláruljuk az igazságot.

Rengetegen használnak különféle szűrőeszközöket a csapvíz „tisztítására”, annak reményében, hogy így egészségesebb lehet a csapból folyó víz.

Forrás: pixabay.com

Abban a legtöbben egyetértenek, hogy a szűrt víz állaga selymesebb és íze kellemesebb, de hogy egészségesebb-e, az bonyolultabb kérdés. A csapvíz és a szűrt víz közötti minőségi különbség attól is függ, hogy milyen területről beszélünk – más helyzetekben azonban akár hátrányai is lehetnek a víz filterezésének.

Amikor az Environmental Working Group nevű non-profit felmérést készített az Amerikai Egyesült Államokban, kiderült, hogy a lakosság fele úgy gondolja, nem biztonságos a csapvíz fogyasztása. A válaszadók 35 százaléka ennek érdekében házi szűrőberendezés segítségével tisztította is a csapvizét.

Hasonló megállapításra jutott egy 2023-as brit kérdőív: a svéd vízszűrőket árusító Tappwater által finanszírozott felmérés eredményei szerint a britek 42 százaléka nem bízik a csapvíz biztonságában vagy egyszerűen csak nem szereti az ízét. A válaszadók negyede vélte úgy, hogy a „sima” csapvíz nem tiszta – ők leginkább a kemikáliák és a baktériumok jelenléte miatt aggódtak. A londoniak 54 százaléka nyilatkozta, hogy csak szűrt vizet hajandóak inni. Ugyanezek a jelenségek rajzolódnak ki egy 2022-es vizsgálatból, amely a vízszűrők piacának robbanásszerű értéknövekedéséről számolt be. Azok, akik kiállnak a szűrt víz felsőbbrendűsége mellett, úgy vélik, hogy a szűrőberendezésekkel „tisztított” csapvíz nemcsak finomabb, de egészségesebb is – de vajon mi az igazság?

Van, ahol van értelme a szűrt víznek

A valódi válasz természetesen most is bonyolultabb: a szűrt víz jelentőssége leginkább azon múlik, hogy hol élünk. A fejlődő országokban, ahol az E.coli és a Legionella baktériumok sok megbetegedést okoznak, nagyon hasznos lehet egy vízszűrő, ami valóban igen hatékony lehet a baktériumok eltávolításában. Egy kísérletben, melyet dominikai falvakban végeztek, a vízszűrő rendszerek installálása után 25,6 százalékkal csökkent a hasmenéses megbetegedések előfordulása – emiatt hosszú távon a gyerekek ritkábban hiányoztak az iskolából és a szülőknek is ritkábban kellett szabadságra menniük.

A nyugati világban ezzel szemben többnyire szigorú szabályok garantálják, hogy a csapvíz szűrés nélkül is biztonságosan fogyasztható lehet. Sok országban számos központi szűrőrendszeresen végigmegy a víz, mielőtt kifolyna a csapból. Ilyenkor is kerülhet amúgy ólom a vízbe a régi, nem megfelelően karban tartott csövekből – ennek kivédésére is jó ötlet lehet a szűrt vizet választani.

Néhány szakértő úgy látja, a házi vízszűrő egyfajta utolsó „védelmi vonalként” működhet, hogy megpróbáljunk tényleg mindent – például a vízrendszerekben keringő hormonokat– kiszűrni az ivóvizünkből. Mások azonban felhívják rá a figyelmet, hogy a szűrt vízből kiveszhetnek fontos ásványi anyagok is (például a magnézium, kálcium, vas és fluorid) a folyamat során. Ez ugyan igaz lehet, valójában nem az ivóvíz az elsődleges ásványianyag-forrásunk, így nem teszünk nagy kárt, ha a sok káros anyaggal néhány hasznos vegyületet is kiszűrünk.

Összességében tehát a szűrt víz finomabb és biztonságosabb is lehet, de a nyugati világban akkor sem járunk nagyon pórul, ha egyszerűen a csapból fogyasztjuk a vizünket. A lényeg, hogy eleget igyunk, hiszen a megfelelő folyadékbevitel (legyen szó szűrt vagy szűretlen vízről) tényleg kulcsfontosságú.

tulipgardencafe.hu / Marie Claire

Ajánló