KezdőlapAgrárvilágKiskertNapraforgó Szeptóriás levélfotosság ( Septoria helianthi)

Napraforgó Szeptóriás levélfotosság ( Septoria helianthi)

A már-már sivatagi júniust, egy igen változékony időjárású július követte, záporokkal, helyenként zivatarokkal övezve. A nagy meleget követően a csapadékos-párás időjárásra rendkívül gyorsan reagáltak a különböző kórokozók is. A hazai napraforgó állományok jelentős része már virágba borult, dacolva a kegyetlen környezeti elemekkel, a kártevőkkel-kórokozókkal.

Fotó: Komáromi Kornél, Szeptóriás levélfoltosság.

A hűvös-csapadékos időjárás megfelelő környezeti feltételeket biztosított a szeptóriás levélfoltosság kórokozójának. Minden évben jelen van, szinte minden napraforgó táblában, de érdemi kártételt, csak az igazán csapadékos időjárás esetén okoz, nos, úgy tűnik, hogy idén a mérsékelt csapadékmennyiség is erőteljes fertőzést tudott okozni.

Fotó: Komáromi Kornél, Szeptóriás levélfoltosság.

Az első tüneteket már a szikleveles növényen is detektálhatjuk, ahol is, a szikleveleken sárguló, majd gyorsan barnuló kerekded foltok jelentkeznek. A kórokozóra jellemző tipikus tünetet a növény alsó részén, az alsó kifejlett leveleken kell keresni, itt a tünetek 3-15 mm-es halványsárga-barna kerekded, illetve szögletes, erek által határolt foltokban nyilvánulnak meg. A foltok széle klorotikus, halvány árnyalatú. Az idő előrehaladtával ezek a foltok összeolvadnak, kiszáradnak, továbbá kitöredezhetnek. A kórokozó a levélszövetben telel át a fertőzött növényi maradványokon kialakuló piknídiumos alakban, mely alak az elsődleges fertőzési forrása is lesz a kórokozónak.

Fotó: Komáromi Kornél, Szeptóriás levélfoltosság.

A tavaszi esős, hűvös időjárás, továbbá a mérsékelten hűvös környezet fokozza a fertőzés intenzitását. Az ellene való védekezés alapja a fertőzött növényi maradványok aláforgatása, a helyes vetésforgó betartása (visszavetés ideje). Amennyiben az agronómiai műveletek elvégzése sem okoz érdemi javulást, továbbá oly mértékű a hajlamosító tényezők jelenléte, hogy másként nem védhető meg az állomány a kórokozóval szemben, úgy beavatkozhatunk azoxistrobin, illetve difenokonazol, ciprokonazol, fludioxonil, hatóanyagú növényvédőszerekkel.

Fotó: Komáromi Kornél, Szeptóriás levélfoltosság.

Ajánló