KezdőlapAgrárvilágKiskertZöldségek, melyeknek minden része ehető

Zöldségek, melyeknek minden része ehető

Nem is gondolnád, de több zöldségünknek nem csak az alsó, föld alatti része ehető, hanem a föld fölötti levele is. Természetesen a fehérrépának mindenki tudja, hogy a zöldje, a petrezselyem is ehető, nem csak a lenti része és rendkívül finom ízt kölcsönöz mindennek, amibe csak belekerül. De rajta kívül számos növényünk felhasználható teljes egészében.

Répa

Azt tudjuk, hogy répa minden levesbe kell, hogy kerüljön. Ám az már ritkán ismeretes, hogy a zöldje a fehérrépához hasonlóan ízletes és szintén mehet a levesbe. Friss, fűszeres, kissé kesernyés ízű, viszont rengeteg vitamin található benne. Íze leginkább a kaporhoz hasonlít. Salátákba, levesekbe, szószokba, szendvicsekre tehető.

Tarlórépa

A tarlórépa egy lágyszárú zöldség, melyet főként takarmányozásra szoktak hasznosítani, ám emberi fogyasztásra is alkalmas. A zsenge levelei, szára és a fiatal gumója nyersen és főzve, sütve is fogyasztható. Ha már érett, akkor savanyítani a legjobb a gumóját. Rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, így érdemes rendszeresen fogyasztani. Íze nyersen a retekhez hasonlít a legjobban.

Retek

A retek frissen fogyasztva kiváló szendvics alapanyag, ezért közkedvelt zöldség. Ám azt kevesen tudják, hogy a levelei is fogyaszthatóak például salátába téve, levesnek vagy főzeléknek.

fotó: pixabay.com

Cékla

Az egyik legtöbb vitaminban gazdag növényünk, melyet főleg savanyítással fogyasztunk. Ám nem csak a gumója fogyasztható, hanem a levele is, ami ízletes és tápláló. A spenóthoz és mángoldhoz hasonlóan főzeléknek rendkívül ízletes. Zöldséglevekhez, tojásrántottába, salátához, de leveshez is hasznosítható, illetve fokhagymával összepárolva ízletes köretként is!

Fokhagyma, vöröshagyma

A fokhagyma és a vöröshagyma gumóját előszeretettel használja a magyar konyha mindenhez. Ám egy idő után, ha nem túl friss, mindkettő elkezd kihajtani, zöld szárat növeszteni. Ilyenkor leggyakrabban kidobjuk a hagymát és a fokhagymát is, pedig nem kellene. A zsenge hajtás íze az újhagymáéhoz hasonló és fogyasztható.

Így hát nem érdemes ezeknek a zöldségeknek a leveleit, szárát sem kidobni, hiszen remek ételeket, salátákat lehet készíteni belőlük. Kettő az egyben zöldségek, egészségesek, finomak és teljes egészükben felhasználhatóak a főzés során.

Ajánló