KezdőlapÉrdekességekElvarázsolt virágos mező vagy pontosan elrendezett kert?

Elvarázsolt virágos mező vagy pontosan elrendezett kert?

Az ember, mikor kertet álmodik az otthonához, látja maga előtt, mégis milyen lesz, mikor elkészül. Rendezett, mindenhol valami apróság, egy-egy rózsa, bokor, fa, csobogó szökőkút, kerti tó. Pont, mint a kertészeti magazinok hasábjain. Aztán gyakran szembesül azzal a problémával, hogy adott virágok és a rendelkezésre álló tér, annak az elhelyezkedése, a napfényes órák száma nem pontosan passzol. Ugyanakkor rengeteg munkát igényel a tökéletes kert kivitelezése. Gazolás, tisztítás, levél gereblyézés, ültetés, formára vágás, mindig újabb növények beszerzése…Ebből adódik a kérdés, akkor mégis milyen legyen, ha nincs megfelelő idő foglalkozni vele, de kertet szeretnénk?

Pontosan megtervezett, minden négyzetcentimétert alaposan felhasználó, zöldnövények és virágos növények fajtájának egyensúlya, nem mindig célravezető. Néha több növény bújik elő, máskor kiszárad egy fontos eleme a kertnek. A tökéletes rendezettséget nem könnyű elérni, rengeteg munkát igényel. De van egy megfelelő alternatívája a tökéletes kertnek, méghozzá a mesterségesen generált, virágos mező.

Miért készíts otthonodban virágos mezőt?

Nem véletlen, hogy idén divatba jött a méhlegelők készítése vagy egy adott terület meghagyása e célból. Ilyen módon is lehet virágos kerted, csak egy kicsit másmilyen, mint a megszokott.

Kevesebb időt és munkát kell belefektetni, mégis látványos, színes és odacsalogatja az összes lepkét, méhet, apróbb állatokat, madarakat is. A rovarok élettere hanyatlik, a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökken, így jót teszünk velük. Mézelő, virágport adó fát és a balkonládába tett, szintén mézelő és virágport adó, a méhek táplálékául szolgáló évelő és egynyári virágot ültetni is hasznos.

Ez mellett szemet gyönyörködtető a mezei virágok pompája is. Kicsit kesze-kusza, de mégis mutatós.

További előnye, hogy kevesebb gazolással, kerti munkával jár. Sokkal kevesebb időt kell ráfordítani, elég elvetni, aztán olykor kicsit kigazolni. Nem kell füvet sem nyírni, lehet hosszúra meghagyni.

Nem kell új eszközöket, növényeket beszerezni hozzá, elég megvenni egy mezei virágmagokat tartalmazó csomagot és elszórni tavasszal.

Ráadásul a mezei virágok legtöbbje gyógynövényként is használatos, ha kiszárítjuk, teát készítünk belőlük. Sok betegségre gyógyírként hatnak.

Mutatós a vázába téve, olykor csokorba fűzve a mezei virágcsokor is.

Így tehát, ha nincs elég idő, egy gondos, szépen elrendezett kertre, érdemes virágos rétben gondolkodni. Szintén színes, virágos, ám nem igényel különösen sok munkát.

Ajánló