KezdőlapAgrárvilágKiskertFenyőtoboz karácsonyfák – természetes ünnepi dekorációk

Fenyőtoboz karácsonyfák – természetes ünnepi dekorációk

A fenyőtobozok a természet ’ingyenes’ ajándékai, amikből számtalan őszi és téli dekorációt készíthetünk. A munkából vagy az iskolából hazafelé vagy a hétvégi nagy séták alkalmával gyűjtsetek minél többet és többféle formájút méretűt, és alkossatok kedvetekre!

Mi most megmutatjuk, hogyan készíthetsz nagyobb tobozfenyőfát, ami az ünnepi dekoráció központi része lehet, és azt is, hogyan készülnek a kisebb darabok, amiket pedig bárhol elhelyezhetsz az otthonodban.


Nagy fenyőtoboz karácsonyfa

Ezekre lesz szükséged:
·       sok különböző méretű fenyőtoboz (31-40 db)
·       szórófejes festék (1 doboz)
·       fehér akril kézműves festék
·       kis művészecsetek
·       ragasztópisztoly
·       rengeteg ragasztópálca
·       kerek, kb. 15-20 cm átmérőjű kartonlap
·       miniatűr karácsonyi díszek (hobbiboltban kaphatók)

1. lépés
Találd ki a fenyőtoboz fa színkoncepcióját, vedd meg a festékeket, fújd le a tobozokat, és teljesen szárítsd ki őket.

2. lépés
Nem kötelező, de szép, ha a tobozkúpok csúcsait fehérszínű akril festékkel átkened, hogy hóhatású legyen.

3. lépés
A fa talapzatához szükséged lesz egy kerek kartonlapra. Ez megveheted, vagy ki is vághatod. Nem baj, ha nem mértani pontosságúra vágod, hiszen az alját nem látja majd senki.

4. lépés
Készítsd elő a ragasztópisztolyt. Helyezd a legnagyobb fenyőtobozokat a kör külső szélére, és ragaszd rá őket. Könnyebb lesz a dolgod, ha a ragasztót a kartonlapra nyomod, nem pedig a tobozokra. Próbáld meg a felragasztás során a tobozokat egymásba nyomni, hogy szép tömör legyen a végeredmény.

5. lépés
Miután leragasztod az első kúpréteget, máris folytathatod a következővel. De ezúttal egy kicsit húzd beljebb a kúpokat, hogy elkezdhesd a fát formálni. Ettől a sortól kezdve értelem szerint már a tobozokra nyomd a ragasztót. A lyukat a jobb stabilitás érdekében kitöltheted kisebb tobozokkal, de nem szükséges.

6. lépés
Ahogy haladsz a rétegezéssel, használj egyre kisebb toboz kúpokat. Amikor pedig a csúcshoz közeledsz, kezdd el lefelé hajlítani a kúpokat, hogy fa alakú legyen.

7. lépés
A fenyő készítése során rengeteg ragasztószál keletkezik. Szóval folyamatosan távolítsd el ezeket a felesleges ragasztószálakat, és folytasd a rétegezést.

8. lépés
A fa tetejéhez egy vékony fenyőtobozra lesz szükséged.

9. lépés
Amikor elkészült a fenyőtoboz fa, kezd el meleg ragasztóval ráhelyezni a miniatűr fenyődíszeket is. A legszebben a fenyőkúpok találkozásánál mutatnak.

Kisebb fenyőtoboz karácsonyfa dekorációk

Ha nem szeretnél sokat bíbelődni egy nagyobb fa összeállításával, készíts mini fákat egy-egy formás toboz felhasználásával.

Ezekhez szükséged lehet:
·       különböző formájú és méretű tobozokra
·       szórófejes sprékre
·       fehér akril festékre
·       kisebb fa korongokra (hobbikellékes boltban kaphatók)
·       mini virágcserepekre (hobbikellékes boltban kaphatók)
·       parafadugókra
·       drótokra, nagy fűzhető gyöngyökre
·       miniatűr dekorációkra
·       polisztirol hab

A tobozokat a fent leírtak alapján készítsd elő (fújd, fesd, szárítsd).
A festett kúpok aljára erősíts drótokat, amiket beleszúrhatsz például parafadugókba (boros dugó is megfelel a célra). Az így elkészült kis karácsonyfákat meleg ragasztóval illeszd rá például pici fa korongokra vagy lapos kövekre. Parafa dugó helyett nagyobb ezüst vagy arany gyöngyöket is húzhatsz a drótra fatörzset imitálva.

Egy másik aranyos dekorációs ötlet, amikor mini virágcserepeket megtöltesz kivágott polisztirol habbal, és ebbe szúrod bele a fenyőtoboz fát. Az aljára tehetsz apró örökzöld dekorációt, így még természetesebb hatást érhetsz el.

Ha elkészültél a fa ’állításával’ dekoráld ki őket.

Ezek a tenyérnyi toboz fák a lakás bármely pontján ünnepi hangulatot varázsolnak.

Hadarik Rita

Ajánló