KezdőlapAgrárvilágKiskertCsipkebogyó az egyik legfinomabb C-vitamin pótló, téli időszakban

Csipkebogyó az egyik legfinomabb C-vitamin pótló, téli időszakban

Csipkebogyó a vadrózsa, japán rózsa áltermése. Számos jótékony hatása ismeretes, a magas vitamint tartalma mellett. Vadon sok helyen megtalálható, jellegzetes, fehér virágával, piros, bogyós termésével, könnyen felismerhető. Ezért általában az egyik olyan növényünk, melyet nagyjából mindenki könnyen be tud azonosítani, felismeri, és szívesen szedi is. A csipkebogyó termése akkor a legfinomabb, akkor adja ki a teljes vitamintartalmát, ha az első fagyok megérkeznek és megkapják, megcsípik azt, a tápértéke pedig akkor a legmagasabb, ha leszedés után azonnal felhasználjuk.

Népies neve: vadrózsa, hecsedli, hecserli, csipke, csitkenye,  hecserli, bicske, gyepűrózsa ebrózsa.

A csipkebogyó vitamintartalma

A citromnál is jóval magasabb a C-vitamin tartalma! Értékes hatóanyaga még az A-, B1-, B2-, E-, és K-vitamint, valamint tartalmaz még magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat, pektint, flavonoidokat, alma- és citromsavat is.

Fotó: pixabay.com

Ezért szeresd a csipkebogyót

Jótékony hatását tökéletesen kifejti megfázás esetén. Erős immunerősítő. De rendkívül jó érfal-erősítő, ezen kívül enyhe vízhajtó, emésztés segítő hatása is ismeretes. A hólyag és a vese optimális működéséhez kíváló a rendszeres fogyasztása, bélhurutra, hörghurutra, felső légúti panaszokra, máj és epebajokra is alkalmazható. Rendkívül jó étvágyjavító és a szervezet ellenálló képességét is növeli. Segíti a csontok erősödését, szilárdságát is.

Ezt készítsd belőle

Eltehető lekvárnak, szörpnek megfőzve, de bort, likőrt, bólét, puncsot is készítenek belőle. Szárítva teának hasznosítható, illetve tehető müzlibe, süteménybe, zabkásába is ezen a módon. Gyümölcslevesbe, levesbe vagy mártásként is finom. Vadhúsokhoz is kíváló! Nyersen, mézzel csorgatva igazi finomság.

Magjából értékes csipkebogyó-olajat készítenek, amely csökkenti a hegesedést, a sebek könnyebben gyógyulnak tőle, épp ezért égésre, napégésre, sebesedésre, felmaródásra is használható. Az apró ráncok kezelésére is jól hasznosítható, ezért előszeretettel teszik kozmetikumokba is. Száraz, hámló, viszkető, gyulladásra hajlamos, érzékeny, kipirosodásra, rozáceára hajlamos bőr ápolására rendkívül jó.

Csipkebogyó szárított formában lisztként is jól használható.

Fotó: pixabay.com

Erre figyelj!

Sötét, mélyvörös színű a termése, akkor érett, ha már puha a húsa, akkor túlérett már. Szárítva, konvektorra téve vagy sütőben sütve, megőrzi értékes hatóanyagait. Nem szabad sokáig nagy hőhatásnak kitenni, forrásban lévő vízbe főzni sokáig, mert a C-vitamin tartalma elveszik, 40 foknál magasabb hőmérsékleten sütni sem jó. Helyette áztatni szokták vagy leforrázni, lassan szárítani.  Amire még figyelj oda, hogy hol szeded. Poros, út melletti bokorról ne szedj semmiképpen sem!

Ajánló