KezdőlapAgrárvilágKiskertEzeket már ültetheted!

Ezeket már ültetheted!

Az időjárás a márciushoz méltóan nagyon szeszélyes, hol süt a nap, hol esik a hó. Olykor nagykabát is kevés, máskor pedig átmelengetnek mindenkit a nap sugarai rendesen. Mégis érdemes már most elkezdeni a rendrakást és a tavaszi veteményes helyét előkészíteni, ha még nem tetted meg! Bizonyára már te is türelmetlenül várod, hogy nekifoghass a konyhakert beindításának, előkészítésének. Jó hír, hogy számos zöldség van, mely jól bírja a kora tavaszi hideget, a szeszélyes időjárást és március elején, közepén már elvethető a kertbe.

Ezek azok a növények, melyeket már márciusban elültethetsz a kertedben.

Első és legfontosabb ilyen zöldségek a hagymafélék. Ha még ősszel nem vetetted el őket, akkor itt az ideje. Február végén, március elején el lehet duggatni a dughagymát, hogy elkerüld a magszárba szökkenést. A dughagyma mellett a fokhagyma, a zöldhagyma, lila hagyma, snidling, póréhagyma is mehet.

A salátafélék még azok, melyek korán szabadföldbe vethetők. A rukkolát, fejes salátát, madársalátát, tépősalátát, jégsalátát. A legtöbb salátafaj kifejezetten jó hidegtűrő növény. Épp ezért az ősz mellett a tavasz is optimális termesztési, ültetési időszak. A spenót, mángold is ide vehető, azok is jól bírják a hidegeket.

A petrezselyem szintén hidegtűrő növény, ha nem a leghidegtűrőbb. Már ősszel is gyakran vetik, hogy tavasszal rögtön lehessen szedni. De ha ősszel elmaradt, akkor február végén, március elején mehet a veteményezése. A fehérrépa mellé mehet a sárgarépa, paszternák is már a szabadföldbe.

Február végétől vethető a zöldborsó, a hónapos retek, kapor, a sóska, torma és a különböző káposztafélék is, mint a n kínai fehérkáposzta, leveles kel, kelkáposzta, fejes káposzta, vöröskáposzta.

A spárga mag csírázási ideje különösen hosszú, így az is az első tavaszi napsugarakkal vethető, hogy minél hamarabb szedhető legyen.

Jól tűri a kora tavaszi hideget több korai burgonyaféle is. Érdemes már március közepétől azt is eltenni.

Az érzékeny, melegigényes magokat, zöldségeket még tartalékolni kell egy-két hónapig, a biztos jó idő beköszöntéséig. A túl korai vetéssel azt kockáztathatjuk, hogy kifagy, nem ered meg a zöldség. A későivel pedig azt, hogy nem megfelelő ütemben fog fejlődni, elmarad a hozama a várttól. Vetés után a magvak csírázása és kelése lassú és vontatott lesz. Így tehát figyeljünk oda arra, mikor mit vetünk el. A kikelő növény növekedését, termését befolyásolja a vetés mélysége, ideje, az időjárás, a csapadék mennyisége, a föld és a vetőmag minősége is.

Ajánló