KezdőlapKávé-világPörgesd fel a sportteljesítményed kávéval!

Pörgesd fel a sportteljesítményed kávéval!

A jobb sportteljesítményhez nem kell azonnal egy táplálékkiegészítő boltba rohanni drága porokért vagy tablettákért. Kapcsold be inkább a kávéfőződ és fogyassz el egy feketét edzés előtt! Csak hagyd ki belőle a tejszínt és a cukrot.

Számos sportoló serkentő szerekkel szeretné javítani a sportteljesítményét a bolti étrendkiegészítők káros hatásai nélkül. A kávé biztonságos alternatíva lehet számukra, mivel bővelkedik a természetes stimulánsként ismert koffeinben. Valójában a feketekávé az egyik legnépszerűbb edzés előtti ital. Mutatjuk is, miért.

1 A kávé segíti a zsírégetést és növeli az energiaszintet

Talán már tapasztaltad, hogy a reggeli kávé csökkenti az étvágyat, de azt tudod, hogy a kávéban lévő magas koffeinszint jelentősen javítja a zsírégetés hatását edzés közben?

A kutatások azt sugallják, hogy a megnövekedett anyagcsere következtében jelentősen megnő a zsírok oxidációja (égetése). Ez azt jelenti, hogy a kávé hatékonyabb zsírégetést biztosít edzés közben és után akár több órán keresztül is.

A koffein a fogyasztás után körülbelül 15 percen belül a véráramba kerül, stimuláló hatásának csúcspontja pedig 40-80 perccel az elfogyasztás után jelentkezik. Amint a koffein bejut a véráramba, a szervezet többféleképpen reagál. Emelkedik a vérnyomás és a pulzusszám, a zsírraktárak bomlani kezdenek és zsírsavak kerülnek a véráramba. Az eredmény: kicsattanó energia és eredményes edzés.

2 A kávé fokozza az anyagcserét
 
A koffein fokozza az anyagcsere sebességét: azt a sebességet, amivel a szervezet energiát használ fel vagy éget el. A szervezet ugyanúgy reagál a kávéra és a koffeinre, mint bármely más drogra. A szokásos, nagy dózisú használat viszont kontraproduktív, azaz a kevesebb jobb elvet érdemes követni a nagyszerű eredmény érdekében.

3 A kávé fokozza az atlétikai teljesítményt

A koffein lehetővé teszi a sportolók számára, hogy hosszabb ideig és nagyobb teljesítménnyel eddzenek. A koffeinről kimutatták, hogy javítja az állóképességet és csökkenti a fáradtság érzését. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az állóképességet igénylő sportolóknak (például az atlétáknak) nagy haszna származik a kávéból. A kávé ugyanis arra serkenti a szervezetet, hogy a zsírraktárakat használja fel az izomglikogén (cukor) helyett a hosszú edzések során. Ez teszi lehetővé az izmok hosszan tartó használatát.

4 A kávé elősegíti a jobb koncentrációt

Azt is kimutatták, hogy a kávé és a koffein javítja a mentális összpontosítást. A koffein egy természetes stimuláns, ami pozitív hatással van az agy koncentrációért felelős területeire. Ha jól fókuszált vagy, az edzések produktívabbak és hatékonyabbak lesznek.
Azok a sportolók, akik koffeint fogyasztanak egy intenzív edzés előtt, jobban tudnak koncentrálni és képesek fenntartani az edzés nagy intenzitását. Ezek az eredmények akkor is megfigyelhetők, ha valaki nem alszik eleget.

5 A kávé csökkenti az izomfájdalmat

Az intenzív edzés fájdalmas tejsav-felhalmozódást okozhat, ha az izmokat megerőltetik. A fájdalom miatt sokan félbe is hagyják az edzéseket, holott egy csésze kávéval ezen is lehet segíteni. Mint megannyi másra, erre is végeztek kutatásokat, és azt tapasztalták, hogy már két csésze kávé elfogyasztása csökkentheti az edzés utáni izomfájdalmat.

Ha eddig kételkedtél abban, hogy jó ötlet-e kávézni sportolás mellett, tedd félre az előítéleteid. Fogyassz napi 2-3 csésze minőségi kávét, akár edzés előtt, és pörgesd fel a teljesítményed!

Hadarik Rita

Ajánló