KezdőlapKávé-világEzzel dobd fel a kávéd!

Ezzel dobd fel a kávéd!

Ahány ház, annyi szokás. Ez igaz a kávékra is. Mindenki máshogy szereti. Van, aki az egyszerű, cukor és mindenféle ízesítő nélküli kávéra esküszik. Míg mások nagy bögrében isszák tejjel, tejszínhabbal ízesítve. Az viszont biztos, hogyha minőségi kávészemekből készül a kávé, akkor finom, ízletes lesz mindenképp, épp ízesítve, vagy anélkül is. Viszont számos plusz dologgal fel lehet dobni az megszokott ízt, ha valami szokatlanra, újszerűre vágynál. Nagyon sok ízesítő kihozza még jobban a kávé tökéletes aromáját!

Egyszerű ízesítők

A megszokott tej, tejszín, tejpor, tejszínhab, cukor mellett lehetőség van más hozzávalókkal is elkészíteni a kávét. Fehér cukor helyett használj például barnacukrot, nádcukrot, mézet, vagy esetleg bármilyen szirupot, öntetet, kivonatot, mint a cukorszirup, karamellöntet, mentaszirupot, eperszirup, banánszirup, édesgyökérszirup, melasz, juharszirup, pisztácia kivonat, vanília kivonat. Az ízesített tej, sűrített tej, a növényi tejek szintén adnak egy egyedi karaktert a kávénak. Lehet játszani a kávé hőmérsékletével is.

Fotó:pixabay.com

Hűsítő finomság lehet a kávéból, ha vanília, mandula, csokoládé fagylaltot, jégkockát adunk hozzá. Teával, macha porral dúsítva a kávét, szintén fantasztikus íz élményben lehet részünk.

Dobd fel a kávédat fűszerekkel!

A kávéhoz remekül illik több fűszer is, mint például a fahéj, vagy a szegfűszeg. De használhatsz bátran kardamomot, szerecsendiót, vanília rudat is. Esetleg kicsit drágább, különlegesebb fűszereket is hasznosíthatsz, mint mondjuk a sáfrány.

Fotó:pixabay.com

Ízesítsd a feketéd némi alkohollal!

A rum, whisky, brandy, konyak, grappa, tequila, vodka, abszint, az édes, ízesített likőrök, mint a tojáslikőr, cseresznyelikőr, csoki likőr, mentalikőr, és az alkoholok különböző formájának használata szintén jót tesz a kávénak. Igazán feldobja az ízük és a hangulatot is, ha túl sokat teszel bele.

Különleges ízesítők

Gyümölcsök, csonthéjasok, magvak és azok őrleménye, belőlük készült lé, tej szintén szóba jöhet ízesítőként! Alma, amerikai áfonya, citrom héja, narancshéj, narancs, gyömbér, füge, de a pekándió, dió, mandula, pisztácia őrleménye is remek ízt adhat a kávénak.

Persze az egyszerű, hagyományos, remek aromákkal rendelkező kávénak nincs feltétlenül szüksége felturbózásra. De remek kávékülönlegességek születhetnek ezeket az ízesítőket használva!

TulipGarden Cafe / Tóth Diána

Ajánló