KezdőlapKávé-világÍgy tárold a kávét, hogy sokáig frissen fogyaszthasd!

Így tárold a kávét, hogy sokáig frissen fogyaszthasd!

Nem mindegy, hogyan tároljuk a kávét (vagy éppen a teát) hosszabb távon, fogyasztás előtt. Rendkívül érzékeny illatokra, hőre, fényre, nedvességre is. Hogy sokáig friss maradhasson, ahhoz oda kell figyelni a megfelelő tárolásra!

A kávébab néhány nappal a pörkölés után éri el aromája csúcsát, de nagyon hamar, már néhány hét alatt el is veszíti azt, ha nem vigyázunk rá!

Ezért figyelj oda a kávéd megfelelő tárolására!

Árthat neki a túl erős a fény, a nedvesség, de még az aromás, erősebb illatokat árasztó dolgok, fűszerek, illetve a levegő és hőmérsékletváltozás is. Nagyon könnyen magába szívja a környezete illatait, aromáját és a nedvességét, kölcsönhatásba lép a közvetlen környezetében lévő dolgokkal. A kávéban a pörkölést követően beindulnak bizonyos enzimek és bomlási folyamatok. Az íz változás különösen jól érzékelhető, mivel az összetett és finom aromában apró változások jelentkezhetnek.

Így tárold a kávét

– Figyelj oda már a vásárlásra is! Ha egész, szemes, ha pörkölt kávét veszel, mindig figyelj a csomagolásra, hogy sérülésmentes legyen. Illetve a szavatossági ideje se járjon le. Az a legjobb, ha a kávét speciális szeleppel ellátott csomagolással látják el, ami visszazárható és segít megőrizni tovább az aromáját.

– Kibontás után hamar használd el a kávét, lehetőség szerint! Ne vegyél egyszerre túl sok kávét, csak annyit, amennyi biztos el is fog fogyni!

– Ha nem tudod mind felhasználni, akkor légmentes, zárt, száraz helyen szabad csak tárolni, egy kifejezetten erre használatos, megfelelő tároló eszközben! A legideálisabb tároló edény egy jól, légmentesen zárható, könnyen tisztítható, sötét, fém doboz vagy sötét, nem átlátszó üveg. De érdemes még ezt is a konyhaszekrénybe tenni, hogy ne érje fény. Az erős fény kiszívhatja ugyanis a színét. A papír, fa és műanyag edényekkel az a gond, hogy könnyen nedvességet kaphat a környező dolgoktól, levegőtől, magába szívhatja a párát és bepenészesedik, avasodik a kávé.

– Lehetőleg kamrába vagy a konyha egy olyan szekrényébe, polcán tárold a kávés dobozt, mely messzebb esik a tűzhelytől. Így megóvod a kávét a folytonos hőmérsékletváltozástól is.

– Kerüld az erős, aromás fűszerekkel, növényekkel, olajokkal vagy különböző tisztítószerekkel való együtt tárolást is, mert még a zárt doboz ellenére is előfordulhat, hogy átveszi a másik illatát, ízét. Kár lenne a finom kávé illatért, ízéért.

Ha mindezekre odafigyelsz, hosszabb ideig, íz és illatvesztés nélkül tudod tárolni a kávét!

 

 

 

 

Ajánló