KezdőlapAgrárvilágKiskertEzekből az elemekből gyönyörű magaságyásokat készíthetünk

Ezekből az elemekből gyönyörű magaságyásokat készíthetünk

Magaságyással magasra törhetünk a kertben vagy az erkélyen. A praktikus ágyások elegendő helyet biztosítanak a zöldségeknek, fűszernövényeknek és virágoknak, és a hátunkat kímélő alternatívát jelentenek a talajszintben lévő ágyásokhoz képest. Bemutatjuk Önöknek a megfelelő felszerelést és néhány szép magaságyást.

Sok oka van a magaságyás választásának: már tavasszal elkezdhetjük a zöldségek és fűszernövények ültetését. Másrészt a megemelt ágyások lehetővé teszik a hátat kímélő kertészkedést és a kerti hulladékok újrahasznosítását.

A termőhelytől, a rendelkezésre álló helytől és a kialakítási céloktól függően különböző formájú magaságyások állnak rendelkezésre, amelyek fából, fémből, műanyagból vagy kőből készülhetnek. A magaságyás kiválasztásakor nemcsak a külső megjelenés a fontos, hanem a használati cél is. Ha nagy termést szeretnénk elérni, akkor az alul nyitott magaságyások ajánlottak, dísznövényekkel és egyéb virágokkal beültetve a láda formájú és a zárt magaságyások is a kert igazi fénypontjává válhatnak.

Aki nem szeretné saját maga megépíteni az új magaságyást, az használhat kész elemeket. Ezek az alapszerkezetek különféle anyagokból állnak rendelkezésre, mint például fa, terméskő, fém, műanyag vagy beton. A natúr fából készült magaságyások különösen népszerűek. Ha fából készül a magaságyás, akkor a legfontosabb szempont a fa típusa. A puha fák kevésbé alkalmasak magaságyásnak. Ehelyett a legjobb fafajták a magaságyásokhoz a vörösfenyő, a duglászfenyő, az akác vagy a tölgy.

Ha a kész elemek mellett nem találunk védőfóliát, akkor javasoljuk, hogy a magaságyást kerti tóhoz használt vízhatlan fóliával vagy drénlemezzel béleljük ki. Ez megvédi a szerkezetet a nedvességtől és a korhadástól. Ha a magaságyás alul nyitva van, nyúlrácsot is érdemes beépíteni, hogy távol tartsuk a pockokat.

 

A jó termés érdekében a magaságyásokat melegágy tetővel is kiegészíthetjük

A magaságyás ideális a zöldségek és fűszernövények korai termesztésére. Egy megfelelő tetőrésszel egy egyszerű magaságyás könnyedén átalakítható melegággyá. Melegágy használata esetén a zöldségeket tavasszal már nagyon korán el lehet vetni, ill. termeszteni. Télálló zöldségek termesztésével télen is lehetőségünk lesz betakarításra. Kisebbek, olcsóbbak és kevesebb helyet foglalnak, mint egy üvegház.

 

Fotó: Pixabay

Így végezzük a magaságyás megtöltését

A magaságyást általában különböző rétegekkel töltjük meg, mert csak különböző anyagok rétegzésével lehet hatékonyan kiaknázni a magaságyban rejlő lehetőségeket. A szerves anyagok bomlása során hosszú időn keresztül szabadulnak fel a természetes tápanyagok, valamint a bomláshő, ami korábbi termést eredményez.

 

Lehetséges rétegezés:

* Legalsó réteg: fák, cserjék és sövények durva nyesedékei
* felfordított gyeptégla, valamint levél- és fűnyesedék
* Középső réteg: komposzt vagy alternatívaként érett trágya
* Felső réteg: jó minőségű kerti talaj

A rétegekhez kerti hulladék használható fel. Ha nincs kéznél hulladék, akkor alternatív megoldásként használható kész alaptöltelék is.

Kerti tipp: Az egyes rétegeket geotextil segítségével is szétválaszthatjuk, így megakadályozhatjuk, hogy a durvább rétegek közé mosódjon a finom nyesedék. A felső réteghez érdemes kiváló minőségű virágföldet választani. Azt is megtehetjük, hogy a magaságyást csak földdel töltjük fel. A rétegződés hiánya miatt viszont hiányzik a tápanyag- és hőhatás. Mivel a haszonnövények, például zöldségek vagy fűszernövények tápanyagigénye magasabb, mint a dísznövényeké, ezért zöldségtermesztésnél célszerű a komposztból, ágakból és levelekből álló rétegezést választani. A dísznövények és egyéb virágok emelt ágyásai viszont feltölthetők csak földdel is.

 

A megfelelő magaságyás műtrágya tápanyaghiány ellen

A növényeknek sok tápanyagra van szükségük ahhoz, hogy jól fejlődjenek. A jól rétegzett magaságyás bőségesen tartalmaz tápanyagot, ezért általában nincs szükség kiegészítő trágyázásra, főleg az első évben. A növényeket azonban már a második évben érdemes kiegészítő műtrágyázással támogatni, mivel a tápanyagtartalom a használati idő során csökken.

Tavasszal például szarvforgácsot és kálium-műtrágyát lehet beledolgozni az ágyásba. Ha a magaságyást csak földdel töltötte fel, akkor rendszeresen trágyázhatja az ágyást folyékony műtrágyával.

 

Fűszernövények, zöldségek és egyebek: tavaszi növények

A jól rétegzett magaságyás tulajdonságai ideálisak a melegkedvelő növényeknek, mint a paprika, a cukkini vagy a paradicsom. A tápanyagtartalom az első két évben a legmagasabb a magaságyásban. Ezért elsősorban nagy tápanyagigényű növényeket érdemes ültetni, mint pl. a paradicsom, a káposzta, a zeller, a póréhagyma, az uborka és a cukkini ezért. Az ágyás szélére kerülhet uborka vagy eper is. A retek, a rucola, a tépősaláta, a spenót, a retek és a petrezselyem különösen alkalmas tavaszra.

 

Összefoglalva

Magaságyást azoknak a kertbarátoknak érdemes vásárolni, akik már kora tavasszal szeretnének zöldség- és fűszernövénytermesztésbe kezdeni. Számos előnye van, amelyek megkönnyítik a kertészkedést. Ha egész évben szeretné élvezni a magaságyásból szedett friss zöldségeket, akkor a melegágy tetővel kiegészített magaságyást ajánljuk. Elegendő helyet kínál, és a védelmet nyújtó tetőnek köszönhetően melegágyként is használható.

 

Tudnivalók a magaságyásokról

Hogyan kell a magaságyást rétegezni?

Ahhoz, hogy a magaságyás fűtőhatása működjön, az ágyás feltöltésekor figyelni kell a megfelelő rétegezésre. Az alsó réteg lehet kő vagy kavics. Ennek a rétegnek a tetejére ágakat, gallyakat vagy durva fanyesedéket helyezhetünk. Erre jöhet finom zöldhulladék, például a fűnyíráskor keletkező hulladék vagy aprított lomb. Ezeket a rétegeket hagyományos kerti talaj és komposzt követi. Végül friss virágfölddel töltjük fel a magaságyást.

Milyen előnyei vannak még a magaságyásnak?

Az előnyök listája hosszú: a magasság megkímél minket a hajolgatástól, ugyanakkor védi a térdet és a hátat. A zöldségtermesztésnél ráadásul nagyobb termésre lehet számítani, mivel kevesebb gyom telepszik meg a magaságyásokban, és szinte egyetlen csiga sem tud jóllakni a zöldségekből. A magaságyás kevésbé függ a talajviszonyoktól, és korábban felmelegszik. Megfelelő tetővel melegágyként is használható.

Mikor kell a magaságyást felújítani?

Mivel a különböző rétegek összetevői idővel elrothadnak, a folyamat során az ágyás lesüllyed. Legkésőbb három év elteltével vagy a magaságyás teljes tartalmát, vagy igény szerint csak a termőréteget kell megújítani. Végül öt-hét év elteltével a réteghatás teljesen megszűnik, ezért teljesen új rétegezésre van szükség.

TulipGarden Cafe / T-online.de, Antonia Herfort

Ajánló