KezdőlapHazai ízekKicsit bővebben a fekete bodzáról

Kicsit bővebben a fekete bodzáról

Virágzik a bodza, így igen időszerű felhasználni és különböző bodzaszörpöket, limonádékat készíteni belőle. Ám a bodza rendkívül sokoldalúan felhasználható növény, melynek nem csak a virágát, hanem a termését is bátran megízlelhetjük. Ismert gyógyhatásáról is. De ki ne ismerné a nagyszerű bodzaszörpöt például!

Ezt érdemes tudni a fekete bodzáról

A fekete bodza a pézsmaboglár félék családjába tartozó, Európában is sok helyen előforduló növény. A mediterrán és mérsékelt éghajlatú területeket kedveli. Őshonos Észak-Afrikában és Európában is. Hazánkban is rengeteg helyen megtalálható.

Fotó: Pixabay

Fa, vagy cserje formájában is ismert. Ágainak belseje jellegzetes, szivacsszerű. Levelei sötétzöldek. Nyár elején virágzik fehér virága, melyből rengeteg finomság készíthető. Őszre érik be kék, fényes bogyója, mely szintén sokoldalúan felhasználható. Flavonoidokban, vitaminokban, illóolajokban gazdag. Amire vigyázni kell, hogy ne keverjük össze a fürtös bodzával (Sambucus racemosa) vagy a földi bodzával (Sambucus ebulus), mert mindkettő erősen mérgező. De levele, kérge, gyökere, valamint a még éretlen bogyója is mérgező!

Különböző hatóanyagokat tartalmaz, mint a folsav, A-, C- és B- vitamin, valamint vas, magnézium, kálium, kalcium, foszfor.

Ezek a gyógyhatásai lehetnek!

Virágának teája kellemes ízű és kiváló megfázásra, felsőlégúti megbetegedések esetén. Nagyszerű köptető, izzasztó, de köhögésre, rekedtségre, orrdugulásra, fülfájásra szintén használható. Vérnyomáscsökkentő, nyugtató, lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hashajtó, veseműködést szabályozó hatást is tulajdonítanak neki. Bogyója vérképző, így vérszegénység esetén fogyasztható, de hashajtó hatású is.

Fotó: Pixabay

Erre tudod felhasználni!

A bodza virágából lehet szárítani teát, de szörpök, limonádék ízesítésére is alkalmas. Nagyszerű finomság készíthető belőle, például rántott bodzavirág, amelyet sörös palacsintatésztába forgatnak meg. Bogyójából szintén szörp és lekvár készülhet. És egy izgalmas alkoholos ital is készíthető belőle.

Bodzavirágpezsgő

A bodzavirágpezsgő egy igazán különleges alkoholos ital. Nem szükséges hozzá túl sok hozzávaló, csak a megtisztított bodza virág, víz, cukor, fehérborecet, citrom. Az előzetesen összegyűjtött, minden bogártól megtisztított bodza virágára öntsük rá a víz, cukor, fehérborecet elegyét és adjunk hozzá a 2 citromot karikákra vágva, a héjával együtt. Ha a cukrot meleg vízben feloldjuk, akkor könnyebb dolgunk lesz. 1-2 napig sötét, hűvösebb helyre tegyük, hogy összeérhessenek az ízek és erjedésnek induljon. Néha azért keverjük meg. Szűrjük át az idő leteltével és kifertőtlenített üvegekbe töltve hagyjuk forrni, erjedni még tovább. Pár nap erjedés után takarjuk csak le dugóval.

TulipGarden Cafe

Ajánló