KezdőlapGasztronómiaÍgy készíts fűszerecetet!

Így készíts fűszerecetet!

Az egyik legkiválóbb módja a különböző fűszerek tartósításának, ízük hosszú ideig tartó megóvásának az ecetben való eltevés, azaz a fűszerecet készítés. Egy rendkívül finom, gazdag aromájú, egészséges alapanyagot kapunk az ételeink, salátáink ízesítéséhez, ezen a módon.

Az alapok

A fűszerecet alapja a jó minőségű ecet, és szükséges hozzá aromás fűszernövény is, ami nincs permetezve, azaz bio. A legjobb, ha alma, vagy borecetből készítjük, mindegy hogy fehér vagy vörösborecet az. A fűszerek lehetnek frissek, vagy szárítottak is. Utóbbi talán annyiban jobb, hogy biztosan nem romlik meg huzamosabb ideig az ecet, míg a friss fűszerek használatánál olykor előfordul, hogy hamar megromlik.

Fotó: Pixabay

Elkészítése

A fűszernövényeket, ha frissek, alaposan tisztítsuk meg. Az üveget, amibe kerülni fog a fűszerecet, mossuk ki, fertőtlenítsük el alaposan. Tegyük az üvegbe az ízesítéshez szánt fűszereket, majd öntsük rá a kiválasztott ecetfajtát. Az ízesítőt lepje el mindenképp az ecet, ne lógjon ki! Ezután gondosan zárjuk le és 6 hétig sötét kamrapolcon, szekrényben tároljuk, fénytől védett, száraz helyen. De ekkor se feledkezzünk el róla, olykor rázzuk meg, rázzuk fel a fűszereket benne, hogy jól átvehesse az ecet minden része az ízeket. Egy üveghez legalább két evőkanál fűszert adjunk, hogy biztosan legyen íze.

Ilyen fűszereket tehetsz az ecetbe

Tulajdonképpen bármilyen fűszer kerülhet bele, rozmaring, bazsalikom, oregánó, kapor, zsálya, kakukkfű, zöldség zöldje. Akár még levendula, rózsa, ibolya is mehet bele, ezektől markáns íze lesz és igen érdekes színe is az ecetnek. A citrusfélék héja, narancs, citrom, borókabogyó, babérlevél, citromfű, menta, gyömbér levél esetleg. Ezektől kicsit frissebb íz világot kapunk. Esetleg fokhagyma gerezd, erős paprika, ánizs, édeskömény, többféle bors is kerülhet bele összetörve mozsárban. Vegyesen is készíthető, többféle fűszernövénnyel. Bátran kísérletezzünk az ízekkel.

Erre tudod felhasználni a fűszerecetet

Különböző saláták ízesítőjeként, dresszingnek, köretek mellé könnyítésként, húsokhoz pácolásához, szószok ízesítőjeként. Bátrabbak akár desszertek, sajtok mellé is kóstolhatják.

Fotó: Pixabay

Ezért fogyassz fűszerecetet!

Segít a máj méregtelenítésében, a belek egészséges működésében és az emésztésben is. Felveszi a küzdelmet a szervezetben található méreganyagokkal. Optimalizálja a koleszterinszintet és a vércukorszintet. És akkor még nem beszéltünk a fűszerként használ növények jótékony hatásáról, amik szintén a fűszerecetbe kerülnek.

Tulipgarden Cafe

Ajánló