KezdőlapAgrárvilágKiskertÍgy változtasd meg a hortenziád színét!

Így változtasd meg a hortenziád színét!

Gyönyörű színű, szépséges virágával és illatával szinte mindenkit levesz a lábáról a hortenzia. Kertünk legmutatósabb dísze, éke lehet, ha jól bánunk vele!

A somvirágúak rendjébe tartozik. Amerikából, illetve Ázsia keleti részéről származik. Hazánkban az 1800-as évek után terjedt el, Japánból érkezve. Számtalan faja, változata ismert. A legelterjedtebb a nagylevelű, kerti hortenzia, a fűrészeslevelű hortenzia és a kúszó hortenzia. Megjelenési formáját tekintve, változatos növekedésű. A bokros változattól a cserepes fajtáig találkozhatunk vele, mindenfélével.

Levelei nagyméretűek, tojásdad alakúak és fűrészes szélűek. Félgömb, labda, kúpos, vagy lapos alakú bugavirágzata sok apró virágból áll össze. A virága színe igen változatos, a fehértől a vajszínűig, vöröstől a karmazsinpirosig, az egészen sötét vagy világos lilád, de a kék különböző árnyalataiban is megtalálható.

A hortenzia tartása

A hortenziabokroknak a lehető legelőnyösebb a félárnyékos hely. Jó, ha a növényt nyáron nem éri közvetlen napsugárzás, mert az erős fényben a virágok összezsugorodhatnak, hamar elszáradnak. Különös talajigénye nincs, az enyhén savas talajt kedveli leginkább. Vízigénye viszont kifejezetten magas. A tápdús, jó vízvezető, nem túl száraz talajt kedveli. A nem túl kemény fagyokat bírja, de télire érdemes az erősebb hidegek előtt bevinni vagy gyékénnyel, régi zsákkal vagy valami védőfóliával ellátni. Szaporítani úgy lehet, hogy vagy bújtatjuk a bokor alsó vesszőit, vagy a gyakoribb változata a hajtásdugványozás.

Hortenzia színének változtatása

A színek tekintetében, ha szeretnél változtatni az eredeti virágszínen, akkor a talaj minőségén kell változtatnod például. Átültetéskor, más talajba téve vagy tápoldattal megoldható a színváltás. De természetes módszert is bevethetsz.

A hortenzia savanyú talajon kék, lúgos talajon rózsaszín, a meszes talajon pedig a kék fajta, lila virágot hoz például.

Minél lúgosabb a talaj, a virágok színe annál élénkebb rózsaszín lesz. A talaj lúgosságát kerti mész hozzáadásával erősítheted, ha erősebb rózsaszín hortenziát szeretnél. Természetes módszer az őrölt rák- és kagylóhéj, vagy keményfa hamu hozzáadása.

Ha az ellenkezőjét szeretnéd elérni, akkor keverj szerves anyagokat a talajba! A kávézacc és a citrusfélék megőrölt héja, a tojáshéj, fenyőkéreg, fenyőtű, fűrészpor, zöldségek héja alkalmas arra, hogy növeljük a föld savasságát. A kálium adagolástól, a timsótól is kékebb lesz.

A fehér és krémszínű hortenziák színe viszont nem függ az ásványi sóktól és a talaj PH értékétől, azoké nem változtatható meg!

Ajánló