KezdőlapGasztronómiaGrillezz zöldségeket!

Grillezz zöldségeket!

A nyári szezonnal megkezdődhet a grillezés nagyszerű időszaka is. Barátokkal, családdal, nagyobb társasággal is tökéletes időtöltés, szórakozás és finom, bőséges, ám egészséges ebéd, vacsora kerekedhet belőle. A finom sülő húsok, az ízletes szószok, a friss saláták mellett ne feledkezzünk meg a finomabbnál finomabb, színes zöldségekről sem, melyeket szintén jól lehet grillezni és még egészségesek is!

Megvan az előnye annak, ha zöldségeket grillezünk!

A zöldségek legtöbbje jól grillezhető, bár veszítenek valamennyit vitamintartalmukból, a nyers fogyasztáshoz képest, ám mégis több marad így bennük, mintha megfőznénk őket. A vitamintartalmuk mellett kevesebb kalóriát tartalmaznak, így a diétázók is fagyaszthatják őket gond nélkül. A vegán étrendet követőknek is kedvezhetünk, ha húsmentes finomságokat is készítünk!

Fotó: Pixabay

Sok előkészítést sem igényelnek a zöldségek a húsokkal szemben, grillezés előtt. Nem kell napokkal előtt erős fűszerekkel, olajjal bepácolni őket, hogy átvegyék az ízeket. Elég sütés előtt lekenni, ízesíteni csak. Kevés ideig is elég a grillrácson tartani a többségeket, viszonylag hamar elkészülnek.

Erre figyelj oda!

Amire figyelni kell a zöldségek grillezése közben, az az, hogy ne égjenek, szenesedjenek meg külsőleg, míg belül esetleg nyersek maradnak. És persze, mint a húsoknál, itt is különböző idő kell a különböző zöldségfajták elkészülésének, erre ügyelni kell! A zöldségek feltétele előtt a rácsot is le kell olajozni, hogy ne ragadjanak oda. Illetve egyes zöldségeknél, főként a kisebb fajtáknál, érdemes sűrű rácsozású grillkosarat használni, hogy ne essenek le.

Ezek a zöldségek alkalmasak a grillezésre különösebb előkészületek nélkül

A tök, csillagtök, cukkini, padlizsán, paprika, kápia paprika, fokhagyma, vöröshagyma, újhagyma, gomba, spárga, édeskömény, kelbimbó, brokkoli, karfiol, zöld paradicsom, kukorica nagyszerűen grillezhető.

Fotó: Pixabay

Ezek a zöldségek igényelnek valamennyi előkészítést azért

A burgonya, cékla, karalábé, sütőtök, édesburgonya, répa, zellergumó is alkalmas a grillezésre, viszont érdemes őket előtte egy kicsit megfőzni valamennyire sós vízben, hogy hamarabb megpuhuljanak. Szétfőzni nem szabad akkor sem őket, csak egy kicsit előfőzni.

Így készítsük el őket

Készíthetjük egy egyszerű alappal őket. Kenjük meg kevés olívaolajjal a zöldségszeleteket, nagyobb darabokat, majd mehet rájuk a só, bors, esetleg olyan zöldfűszerek még, mint a rozmaring, kakukkfű, szurokfű (oregánó). A tetejükre sajtot is reszelhetünk még. De erősebb pácot is készíthetünk, előre elkészített grillfűszerekkel, sima olívaolajjal, fűszerolajjal vagy saját magunk ízléséhez formálva, kikeverve. Fokhagyma, erős paprika is bátran használható. Citromlé, balzsamecet is mehet a zöldségekre, és barbecue szószok is. De még cukros vagy mézes mázzal is megkenhetjük őket, szépen karamellizálódnak.

Fotó: Pixabay

A finom zöldségek, húsok után akár gyümölcsöket is grillezhetünk! Az ananász, körte, alma, füge, banán, barack, szilva, kosárban a cseresznye, eper is grillezhető. Rövid ideig kell csak a tűz fölött tartani és cukorral, nádcukorral, mézzel ízesíteni. Nagyszerű desszert lehet belőlük! Egy egész menü elkészíthető grillezve!

TulipGarden Cafe

Ajánló