KezdőlapAgrárvilágKiskertEzek a pozitívumai az idős kori kertészkedésnek

Ezek a pozitívumai az idős kori kertészkedésnek

A kertészkedés számos jótékony hatással bír a szervezetre. Azon kívül, hogy rendkívül jó, az elvégzett munka gyümölcsét élvezni, learatni a finomabbnál finomabb zöldségeket, gyümölcsöket vagy a virágoskert szépséges látványát élvezni, nagyon jó hatással van minden kertet művelőre fizikailag és mentálisan, lelkileg is. Időskorban pedig az egyik legjobb elfoglaltság a világon, melyet kár kihagyni a napi teendők közül.

Kertészkedés pozitívumai idős korban

Fizikai pozitívumok

A természetben végzett fizikai munka, a kertészkedés, egy olyan mozgásforma, mely jótékonyan átmozgatja az egész testet, az izmokat, csontokat, anélkül hogy túl megterhelő lenne. És bizony idős korban már előfordulhat, hogy fizikailag kevésbé aktív az ember, kevesebb a terhelés, a rohanás, sokszor a napi teendő is. Épp ezért jó, ha kertészkedik mindenki egy kicsit. Az ásáshoz, gereblyézéshez, kapáláshoz, gazoláshoz kell némi erőkifejtés, és kitartás is, de mégsem megterhelő!

Nagyszerűen csökkenti az elhízás veszélyét is, hiszen többet mozgunk a megszokottnál azért a növényekkel bíbelődés közben, arról nem is beszélve, hogy friss, egészségesebb ételekhez jut a kert által az, aki ezzel foglalkozik. A friss levegőn való kint lét a szív és tüdő állapotán is sokat javít. Az ízületeknek, vállaknak, térdeknek, a fájó deréknak, csípőnek szintén szüksége van rendszeres mozgásra, amit kertészkedés közben észrevétlenül megtesz az ember. A napon töltött idő D vitaminhoz juttatja a szervezetet, mely idős korban különösen fontos a csontok szilárdságához. A kertészkedéssel járó kellemes, jóleső fáradság elősegíti a mélyebb alvást is.

Lelki pozitívumok

Mentálisan, lelkileg is bőven van jótéteménye a kertészkedésnek. Gyakran terápiaként is ajánlják, időseknek, betegeknek, mozgássérülteknek, mentális betegségekben szenvedőknek. Kitűnő stresszoldó, feszültséglevezető elfoglaltság. Csökkenti a szorongást, az idegességet. A kerttel való munkálatok teljesen kikapcsolják az embert, közben szinte megszűnik a külvilág, elfelejti az aggodalmakat, szorongást, bajt mindenki. Ezért a segítségével könnyebben birkózhatunk meg egyes egészségügyi problémákkal is akár. Ezek mellett javítja kézügyességet és a koordinációs készséget, a memóriát, a térlátás, és a képzeletet is azáltal, hogy felidézzük a kert látványát, megtervezzük, hogyan fog kinézni. Nagyban hozzájárul a szellemi frissesség megtartásában is. A kertgondozás figyelmet is követel, hiszen fejben kell tartani a növények elhelyezkedését, színeiket, a növények tulajdonságait, igényeit, időszakukat.

Kertészkedés közben könnyebb kapcsolódni másokhoz, jó beszédtéma is. Nem beszélve arról, hogy boldogságot, elfoglaltságot ad és többnyire sikerélménnyel párosul a kertgondozás. Az sem elhanyagolható, hogy a rendszeres kapcsolat a természettel, a növényekkel szintén jó hatással van mindenkire.

Kertészkedésre fel! Nem kell időskorban megváltani a világot és hatalmas kertet művelni, ha az fárasztó és megterhelő! De egy falatnyi zöld, pár tő zöldség, egy-egy gyümölcsfa, bokor vagy egy kisebb virágoskert sok sikerélményt és megfelelő elfoglaltságot adhat idős korban is!

 

Ajánló