KezdőlapAgrárvilágKiskertÍgy tartsd távol a meztelencsigákat a kertedtől!

Így tartsd távol a meztelencsigákat a kertedtől!

A meztelencsigák meg tudják keseríteni a kertész mindennapjait. Minden zöld, lágyszárút, palántát, gyümölcsöt felfalnak, ami nekik tetsző, és óriási pusztítást képesek napok alatt véghez vinni. Az utóbbi években nagyon elszaporodtak hazánkban, a számukra igen kedvező klíma miatt.

A meztelencsigák puhatestű, nedvességkedvelő, szapora állatok, melyeknek nincs külső vázuk, csigaházuk. Rendkívül gyorsan szaporodnak és terjednek el egy-egy adott helyen, ha nem előzzük meg! Olyan kártevők, melyeknek nincs, vagy alig akad természetes ellensége, rossz ízük és bő nyálkájuk miatt. Számos fajuk megtalálható már nálunk. Ilyen a rettegett az idegenhonos spanyol meztelen csiga (Arion lusitanicus), vagy a nagy meztelen csiga (Arion rufus), a kerti meztelen csiga (Arion hortensis) és a szántóföldi meztelen csiga (Deroceras reticulatum). Viszont nem mindegyik meztelencsiga káros a kertünkre nézve. A hulladékfogyasztó barnás testű, fekete leopárdmintákat viselő óriás meztelencsigára (Limax maximus) például hasznos állat és nem a kertünk növényeit dézsmálja. Ide sorolható még a sárga pincecsiga (Limax flavus), ami szintén nem káros a veteményesre.

Miből látható, hogy meztelencsiga van a kertben?

A csiga megrág mindent. Kedvence a friss tavaszi hajtások, az éppen sarjadó, kibújó palánták, a palánták virágai, de megrágja csírázó magvakat, a laza szövetű gyökereket, a hagymákat és a gumókat is simán. Kárt okoz a nyári ágyásokban, az eperben, a cukkiniben, cukkini virágában, a paprikában, a frissen kiültetett palántákban, a zöldség zöldjében is, a málnára is szívesen rájár.

Spanyol meztelen csiga (Arion lusitanicus) / Fotó: Pixabay

Nyálkás csík jól mutatja a megjelenési helyük és útjuk, a rágásnyomokon kívül. Éjjel aktívak, így legnagyobbrészt este, naplemente után vagy a kora reggel órákban bújnak elő. Ha apró fehér tojásokat találunk a földben, akkor is gyanakodhatunk.

Nappal rejtőzködnek és a napfényt sem bírják. Viszont jól megbújnak a résekben, gödrökben, az őszi levelek alatt, korhadt faágak alatt is.

Hogyan védekezzünk ellenük?

A legjobb védekezés a meztelecsigák ellen a megelőzés! Távol tarthatjuk őket a kertünktől, ha odafigyelünk arra, hogy ne teremtsünk neki kedvező közeget! A kerti szemetet, a lehullott leveleket, a fűnyírás után maradt zöldet, a gallyakat, a kidőlt nagyobb fát mindig távolítsuk el. Tegyünk el minden nem használatos kerti szerszámot. Ne hagyjuk magasra megnőni a füvet sehol sem! Egyszóval ne hagyjunk olyan helyet, ahol elbújhatnak a nap és a meleg elől és kedvükre szaporodhatnak.

Kertünk legeredményesebb csigavadásza, a nagy meztelencsiga (Limax maximus). Öröm a kertben. / Fotó: Pixabay

Ha mégis betelepedtek a csigák a kertünkbe…

Kezdjük mindig valami természetes, alternatív módszerrel a kiirtásukat és csak később nyúljunk drasztikusabb dolgokhoz, ha minden kötél szakad! Éjjel gyűjtsük össze őket, sós vízbe téve.

Helyezzünk ki földre téve vagy leásva a földbe sós, esetleg szappanos vízzel tele. A sör is kifejezetten vonzza őket!

A kertünket körbeszórhatjuk összetört tojáshéjjal, kávézaccal, grapefruit héjával, éles kövekkel, fahamuval, mészsávval is, hogy ne jussanak be. Sózhatjuk is a kerthatárokat, de az a földnek nem tesz jót hosszútávon. Ha van több helyünk, akkor indiai futókacsa tartásával is megelőzhető a meztelencsigák túlzott elszaporodása. Vegyszeres, csigaölő szerek is kaphatóak az üzletekben, gazdaboltokban. Válasszunk a metaldehid hatóanyag tartalmú szereket, ha biztosra szeretnénk menni. Viszont kisgyermekre, háziállatra is veszélyes lehet. Nem beszélve arról, hogy olyan fajokra is, akiket nem szeretnénk kiirtani.

TulipGarden Cafe

Ajánló