KezdőlapGasztronómiaKandírozz otthon finomságokat!

Kandírozz otthon finomságokat!

Ha valami igazán finom, ám különleges édességre, desszertre vágysz, próbáld ki a kandírozott finomságokat! Saját magad is elkészítheted otthon, pár hozzávaló segítségével. Nem túl bonyolult eljárás a kandírozás, bátran állj neki, csak megfelelő alapanyag kell hozzá és némi türelem!

Miért előnyös, ha kandírozol?

Tartósabb, hosszabb ideig eltartható lesz az így eltett gyümölcs, virág. Nem beszélve arról, hogy mennyire finom csemege és mutatós is, így nagyszerű díszítőelem süteményekre, tortákra akár.

Mit kandírozhatsz?

Szinte bármilyen gyümölcsöt, gyümölcshéjat, virágot, virágszirmot, fűszernövény virágát és levelét, szárát el lehet tenni kandírozva. Ananász, alma, körte, grapefruit, citrom, citromhéj, narancs és narancshéj, gyömbér, málna, eper, meggy, cseresznye, kivi, füge. De rózsaszirom, bodza, méhbalzsam, kamilla, borrágó, körömvirág, szegfű, gyermekláncfű, krizantém, turbolya, kapor, margaréta, akác, fukszia, hibiszkusz, citromfű, levendula, sarkantyúka, menta, sütőtök és cukkíni virága, napraforgó, kakukkfű virága, zsálya virága, vad árvácska, jázmin, mályvarózsa, búzavirág, ánizs, ibolya, kankalin, orgona, mentalevél, citromfű levele, rozmaringág,.

Így kandírozz!

Az eljárás során a gyümölcsökben vagy virágokban lévő nedvességet cukorral helyettesítjük, így tartósítva azokat. A növényi részek sejtjeinek sűrűsége kisebb, mint a cukorszirupé, így a víz elkezd kifelé, a cukros oldat pedig befelé szivárogni.

Van egy rövidebb és egy hosszabb, ám tartósabb módszer is. A hosszabb módszer szerint a vízzel, cukorral kevert cukorszirupban megfőzzük a kiválasztott alapanyagokat, majd kiemelve egy olyan felületre tesszük, ahol lecsöpöghetnek, és hagyjuk száradni az egészet. Arra figyeljünk, hogy ne érjenek össze, mert akkor összeragadnak az egyes darabok! Utána újabb cukorszirupot főzünk és lelocsoljuk a kandírozandó dolgokat és hagyjuk száradni. A rövidebb változatnál elég ezt egyszer elvégezni, a hosszabbnál viszont megismételjük többször is ezt a lépést. Végül a lecsepegtetett gyümölcsöket meleg helyen vagy a gyorsabb változat szerint kitámasztott ajtajú sütőben szárítsuk meg. Maximum 60°-on, hosszasan szárítsuk, ne süssük, égessük oda! Mozgassuk meg többször is, ne ragadjanak oda, minden felüket érje a hő.

Az ehető virágok szirmai tartósítása kicsit nehezebb dolog, mivel igen érzékenyek a hőre, formájukat, színűket, állagukat veszíthetik. Ennél a módszernél habosra verünk egy tojás fehérjét, amivel óvatosan bekenjük a szirmokat és porcukrot, cukrot szitálunk rájuk. Ezután hagyjuk száradni vagy mehetnek a sütőbe is alacsony fokozaton, inkább szárítva, mint sütve.

Amire ügyeljünk még!

Mindig friss, ép, permet, pormentes és kezeletlen alapanyagokat válasszunk! Sem az elnyílt virág, sem az ütődött, hibás, beteg gyümölcs nem alkalmas a kandírozásra.

 

 

Ajánló