KezdőlapGasztronómiaA pasztinák elkészítése: milyen lehetőségek vannak?

A pasztinák elkészítése: milyen lehetőségek vannak?

Az édes, enyhén dióra emlékeztető ízű téli gyökérzöldség a zeller és a sárgarépa keverékére. Ha pasztinákot szeretnénk készíteni, számos lehetőség közül választhatunk, és akár nyersen is fogyaszthatjuk. Ehhez adunk Önöknek néhány tippet.

A 18. században a pasztinák még a németek egyik alapvető tápláléka volt. Amióta azonban fehérrépa helyett egyre több burgonya kerül a főzőedényekbe, a régi típusú zöldség szinte teljesen eltűnt a hazai kertekből és a zöldséges polcokról. Szerencsére és megérdemelten a gyökérzöldség sikeresen visszatért az elmúlt években. A pasztinák szeptembertől szüretelhető, és az ágyásból frissen fogyasztható márciusig vagy áprilisig. A téli hidegnek köszönhetően még aromájuk és természetes édességük is gazdagodik.

A pasztináknak egész télen szezonja van a kereskedelemben, és nehéz elképzelni nélküle a konyhát a hideg évszakban. A krémszínű, kúp alakú gyökérzöldség külsőleg kissé megfakult sárgarépához és a petrezselyemgyökérhez hasonlít. A finom állag és az aromás íz azonban különleges csemegévé teszi a helyi téli zöldséget. Ehhez járul még hozzá a rendkívül rövid főzési idő, a sokféle felhasználási lehetőség és az értékes tápanyagok, amelyekkel könnyebben átvészeljük a telet. A továbbiakban összefoglaljuk, hogyan készíthető el a pasztinák, és mi mindent rejt az egészséges gyökérzöldség.

 

Röviden: hogyan kell elkészíteni a pasztinákot?

A pasztinák elkészítésekor először meg kell mosni, majd meg kell hámozni a zöldségeket. A gyökereket ezután igény szerint kockákra, szeletekre vagy csíkokra vághatjuk, és sós vízben megfőzhetjük, serpenyőben kisüthetjük, vagy akár sütőben megüthetjük. A főtt pasztinák kiválóan pürésíthető, ha fritőzben megsütjük a zöldségeket ropogós chipset vagy hasábokat kapunk. A pasztinák nyersen is felhasználható például saláták elkészítéséhez.

Pasztinák elkészítése: hogyan érhetjük el a legjobb ízélményt?

Ha pasztinákot szeretne készíteni, sokféle változatos recept közül választhat – lehet puhára főzve, rántva vagy finomra pürésítve, tálalhatjuk önmagában, kevés vajjal, más színes gyökérzöldségekkel keverve, vagy egy kiadós sült kísérőjeként – az ízélmény minden alkalommal más.

A pasztinák főzése

A főzéshez a megtisztított vagy meghámozott répát szeletekre vagy csíkokra vágjuk, és forrásban lévő sós vízbe tesszük 10-15 percre. A zöldséget ezután például krémes pürévé dolgozhatjuk fel, de élvezhetjük a főtt pasztinákot, egy csipet borssal ízesítve és egy kis vajjal vagy olívaolajjal meglocsolva.

Tipp: A mézből, citromléből és mustárból készült öntet kiemeli a répa természetes édességét. A pasztinákból önmagában leveseket, főzeléket készíthetünk, de más zöldségeket is tehetünk a serpenyőbe, mint például újhagymát, sárgarépát, petrezselymet vagy burgonyát, póréhagymát és fokhagymát.

A pasztinák sütése serpenyőben

Ha a pasztinákot serpenyőben szeretnénk elkészíteni, a legjobb, ha vékony szeletekre vagy apró kockákra vágjuk, majd előfőzhetjük vagy süthetjük nyersen is olajban, időnként megforgatva, amíg ropogós és barna nem lesz. Ízlés szerint fűszerezzük. A gyökérzöldséghez a só és bors mellett a szerecsendió, a chili, a fokhagyma vagy a citromhéj is jól illik. A serpenyős tál rusztikusabbá válik a durvább, nagyobb zöldségdarabokkal, ezeknek azonban valamivel hosszabb a párolási ideje.

Tipp: Pár csepp balzsamecet sütéskor finom karamell jegyet ad a pasztináknak.

A pasztinák sütése sütőben/kemencében

A különböző gyökérzöldségekből készült, kemencében sült zöldségtál, melyet egy csésze friss joghurtos szósszal fogyaszthatunk, igazi lélekemelő eledelnek számítanak a hideg évszakban. A csőben sült pasztinák kísérő nélkül is minden esetben pompás. Ehhez a sütőt 200 Celsius fokra előmelegítjük és a répát a kívánt formára vágjuk, például egyforma méretű csíkokra, rudacskákra vagy kockákra. Ezeket olívaolajjal és fűszerekkel egy tálban jó alaposan összekeverjük, ügyeljünk, hogy a zöldségek minden oldalát befedje a fűszeres olaj. Ezután az előkészített zöldségeket egy tepsire terítjük, és 30-40 percre a sütőbe tesszük. Az idő felénél érdemes egyszer mindent megforgatni, hogy a pasztinák egyenletesen süljön át és piruljon.

A pasztinák rakott ételekben is ízletes. A burgonya, az édesburgonya, a cékla és a sárgarépa, valamint egy ropogós sajtréteg különösen illik hozzá. A fokhagyma, medvehagyma, feta sajt és mediterrán fűszerek kombinációja még télen is a nyaralásra emlékeztet. A paradicsomból és darált húsból vagy vegetáriánus hozzávalókból készült lasagne töltelékeként a pasztinák egy kis édességet és kellemes krémességet ad az ételnek.

A pasztinák sütése fritőzben

Fritőzben vagy serpenyőben, bő olajban a gyökérzöldségből csodálatosan ropogós pasztinák hasáb vagy chips készülhet. Jól illik hozzá a sóból, borsból, fokhagymából és kakukkfűből álló fűszerkeverék.

Muszáj meghámozni a pasztinákot?

A pasztinák hámozása nem feltétlen szükséges. Mivel sok tápanyag és aroma közvetlenül a felszín alatt található, a héját is érdemes rajta hagyni. Különösen a fiatal, zsenge répát elegendő gyökérkefével átdörzsölni, és rövid ideig vízzel leöblíteni. Vastagabb pasztinák esetén a héj idővel feszesebb lesz, megvastagodik és sötétebbé válik. Ezért zöldséghámozóval vagy késsel a lehető legvékonyabban hámozzuk meg. Tipp: A héjából levest készíthetünk úgy, hogy azonnal felforraljuk, vagy későbbi felhasználásra megszárítjuk.

Mire jó a pasztinák?

A pasztinák változatos felhasználásával gazdagítja a téli étrendet. Ezenkívül tápláló, egészséges és könnyen emészthető. Mivel a nitrátszintje alacsony, a pasztinák még erős nitrogéntrágyázás után is alkalmas bébiételek elkészítésére. Emellett laktató szénhidrátokat, rengeteg vitamint és olyan fontos ásványi anyagokat is tartalmaznak, mint például a vas, a kálium és a cink. Tehát ez a zöldség erősíti az immunrendszert a hideg évszakban, ugyanakkor fontos tápanyagokkal látja el az izmokat és az idegeket.

A pasztinákot nyersen is lehet fogyasztani?

Igen, a pasztinák minden további nélkül nyersen is ehető. Reszelve vagy apróra vágva enyhe édességet és dió ízt ad a salátáknak. Nyers felhasználáshoz a legjobb a kisméretű, friss répa, míg a nagy példányokat jobb megfőzni, amikor már kifejlődik teljes aromájuk.

 

Ajánló