KezdőlapGasztronómiaAszalt kajszi házilag

Aszalt kajszi házilag

Kész a lekvár, a befőtt és az ivólé és még mindig van sárgabarack? Aszaljunk télire, mutatjuk a trükkjeit! Nincs párja a házilag készült aszalványnak!

Hogyan álljunk neki az aszalásnak?

Húsos, érett barackot válasszunk aszaláshoz, erre alkalmas fajta pl. a rózsa kajszi.

Mossuk és szárítsuk meg a barackokat, majd magozzuk ki és fektessük aszalógépbe egymástól kis távolságokra, hogy a levegő szabadon járjon közöttük. Nagyobb szemű barack esetén érdemes további kisebb darabokra vágnunk a gyümölcsöt, így hamarabb elkészül az aszalvány.  A héját van, aki lehúzza, de nem szükséges.

Egy gyakorlott háziasszony szavai szerint: “42 °C fokon aszalok (van, hogy több, mint 24 óráig egy adagot), mert ez az enzimhatár, így tényleg minden jó dolog benne marad a gyümölcsben, csak a víz távozik el. Nem lesz “tocsogós” az eredmény, inkább egy száraz falevélre emlékeztet az aszalvány, de az íze csodálatosan megmarad, igazi téli rágcsálni való lesz belőle. Süteménybe sem szeretem tenni, mert akkor a gondosan őrzött vitaminok, enzimek odalesznek a sütőben.”

Ne lepődjünk meg, nagyobb, felezett barack esetén nem ritka a 36 órás aszalás sem – ez nagyban függ a gyümölcs nedvességtartalmától, méretétől. Ha rövidebb ideig aszalnánk, szeleteljük vékonyabbra a kajszit, ahogy a képen is látható:

Hagyományos sütőben és kemencében is lehet aszalni?

Hagyományos sütőben is próbálkozhatunk aszaltam sárgabarack készítésével. 60-70 °C-on 10-12 órát mehet a sütő. Ha még nedvesnek érezzük, hagyjuk tovább. Figyeljünk arra, hogy magasabbra ne emeljük a hőmérsékletet, mert elveszhetnek a hasznos vitaminok.

Aki olyan szerencsés, hogy kemencéje van, kipróbálhatja abban is az aszalást – fűtse fel kb. 70 °C-ra, egy fém tepsibe fektesse a barackokat, s időnként megforgatva mire kihűl a kemence, elkészül az aszalt barack is.

Hogyan kell kezelni, hogy aszalás közben ne barnuljon meg a barack?

Ha az aszalás előtt citromsavas, vagy borkősavas vízbe áztatjuk néhány percig a gyümölcsöt, kevésbé barnul, de akkor sem lesz olyan üde sárga színe, mint a boltban kapható – ki tudja mivel kezelt – aszaléknak. A saját készítésűnek az íze viszont verhetetlen.

Hogyan tárolható az aszalvány?

“Ha elkészült, egyszerűen pelepréselem a lehető legtöbbet egy befőttes üvegbe, pár babérlevél a tetejére, lezár és irány a sötét szekrény. Két évig is simán eláll, sose penészedett, pedig semmilyen tartósítási eljárást, szert nem használok az aszaláson kívül. A babérlevél illatát nem veszi át semmi – eddigi tapasztalataim szerint. Én barackot, szilvát, meggyet, körtét minden évben így teszek el, zöldséget ritkábban. Egy ismerősömtől hallottam ezt az ötletet, a babérlevélben levő illóolajok csíramentessé teszik az üvegben maradt levegőt, nem engednek teret a gombáknak, baciknak. Minden üvegem így zárom le (2-3 levéllel a tetején), még egyiknek sem lett soha baja, van, amelyik két éven át is így állt a polcon. Sőt, vákuum keletkezett pár hét alatt, alig lehetett kinyitni az üvegeket, mindenféle hőkezelés nélkül.”

Kandírozott barack, macerás, de a boltihoz hasonló eredmény

Ha a boltihoz hasonló állagú “aszalványt” szeretnénk, akkor az alábbi módszert javasolt: kimagozva forraljuk fel a felezett barackokat citromsavas vízben, majd szűrjük le. Ezután forraljunk szirupot 2 kg cukor 1-1,5l vízhez. Ezt forrón ráöntöm a barackra amiben kb. 1 napig állni hagyjuk. Leszűrjük, majd a levét újraforralás után, ráöntöm a barackra. Ezt kb. 3x kell megismételni, tehát a cukros sziruppal 3x ismét le kell forrázni. Ezután amennyire csak lehet lecsöpögtetjük, és mehet az aszalóba,  több, mint 24 órára. Addig aszaljuk, hogy összenyomásra ne legyen leve, egy kicsi sem. Befőttes üvegben tárolhat, nem penészedik.

edenkert.hu

Ajánló