KezdőlapGasztronómiaÍgy készítsünk bodzabogyó lekvárt, szörpöt és bort házilag

Így készítsünk bodzabogyó lekvárt, szörpöt és bort házilag

Az erdők-mezők szélén ingyen növő bodzából nagyon finom lekvár, szörp és bor készül.

Mit készíthetünk bodzabogyóból?

A fekete bodza virága az egyik legismertebb szörp alapanyag, de bogyóját is használhatjuk ugyancsak szörp, lekvár vagy akár bor készítéséhez is. Szüretelésre a teljesen befeketedett bogyójú fürtök alkalmasak, a túlérett bodza könnyen lepotyog, a még éretlen bogyók pedig csökkentik a belőle készült termény minőségét.

A bodzabogyó nyersen enyhén mérgező

Nyersen ne fogyasszuk, mert a bodza bogyója nyersen enyhén mérgező, amit azonban főzéssel, hőkezeléssel semlegesíteni lehet.

Fotó: Pixabay, Anemone123

Bodzabogyó szörp (szirup) almával vagy körtével

A megmosott bodzabogyókat villával szemezzük le, az almát vagy körtét hámozzuk meg, daraboljuk fel, távolítsuk el a magházat. Gyümölcscentrifugában készítsünk gyümölcslevet 2/3 rész bodzabogyóból és 1/3 rész alma/körtéből. Egy liter gyümölcspéphez 30-40 dkg cukorral főzzük fel és forrón öntsük üvegekbe, dunsztoljuk. Vízzel hígítva fogyasztható.

A szörpöt vagy szirupot használhatjuk a rizskochnál is. Isteni vele!

Bodzabogyó hatása – nemcsak finom, gyógyít is!

A bodzabogyóból készült szirupot megfázás, köhögés esetén elsősegélyként használhatjuk, csökkenti a lázat, a köhögési ingert, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, emellett hatékony hashajtó.

Bodzabogyó lekvár

Lekvárnak is érdemes más gyümölcsökkel párosítani, például r almával, körtével, de lehet szederrel vagy szőlővel is próbálkozni. Arra számítsunk, hogy viszonylag nagy méretű magja miatt le kell szűrnünk vagy passzíroznunk, hogy még élvezhetőbb lekvárt kapjunk.

Fotó: Pixabay, RitaE

Bodzabogyó bor

A bátrabbak bort is készíthetnek a bodzabogyóból.

Hozzávalók:

  • 1350 g friss bodza
  • 1350 g cukor
  • 3,78 l víz
  • 1 teáskanál citromsav
  • Bor-élesztő

Elkészítési mód:

Villa segítségével csipkedjük le és törjük össze a bodza bogyókat, majd tegyük egy vödörbe. Adjuk hozzá a felforralt víz felét, és hagyjuk kihűlni. Oldjuk fel a cukrot a maradék vízben, majd szűrjük át szitán a bogyós vizet a cukorra, és adjuk hozzá a citromsavat és élesztőt. Öntsük a folyadékot egy hordóba, és zárjuk le légzsilippel.

Tároljuk a bort meleg helyen, hogy nyugodtan erjedhessen. Miután befejeződött az erjedés, öntsük át a bort egy tiszta edénybe. Helyezzük egy hűvösebb helyre, és hagyjuk állni néhány hónapot. Szűrjük át újra, és hagyjuk, hogy a bor kitisztuljon.

TulipGarden Cafe / edenkert.hu

Ajánló