KezdőlapPraktikákMikulásvirág ápolási, öntözési tanácsok

Mikulásvirág ápolási, öntözési tanácsok

A téli hónapok kedvenc szobai dísze a mikulásvirág. Hogyan gondozzuk, hogy túlélje a karácsonyt?

Napjainkban a karácsony egyik szimbolikus szobanövénye a Mikulásvirág, amely egyre több otthonban jelzi az ünnepek közeledtét. Hogyan gondozzuk és öntözzük ezt a szép dísznövényt a téli hónapokban, hogy ne csak múló dísz legyen? Piros, pink, pettyes, vajszínű is kapható, de a legkedveltebb természetesen a piros szín! 🙂 A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) Mexikóból származik, ahol 3-4 méter magasra is megnőhet, ám hazánkban ennél jóval kisebb méretben találkozunk vele. Mediterrán éghajlatú országokban akár ki is ültethető, de ez nálunk az alacsony téli hőmérséklet miatt nem tehetjük meg.  A mikulásvirágot nem a virágai miatt szeretjük, hanem az őket körülvevő színes fellevelek miatt, amelyek lehetnek piros illetve fehér, valamint rózsaszín színűek.

 

Mikulásvirág elhelyezése, öntözése

Vásárlás után a kisebb növényeket világos helyre, a nagyobbakat közvetlen napfényre is tehetjük. Legjobb, ha 15-20°C-ot biztosítunk neki, de ha a növények fellevelei zöldek maradnak, csökkentsük a hőmérsékletet 10°C-ig. Öntözése mérsékelt legyen! De a növény a fűtött szobában hamar kiszáradhat, ezért érdemes gyakran locsolni. A két öntözés között hagyjuk a földjét kissé kiszáradni, és ha kaspóban tartjuk a mikulásvirágot, ügyeljünk rá, hogy a cserép alatt ne legyen pangó víz a kaspóban.A téli és tavaszi hónapokban a talaj mindig maradjon nedves. Virágzás után elég ennél még kevesebb csapadék is. Tápoldatozni elég minden második héten a használati utasításnak megfelelő töménységben.

 

Mikulásvirág ápolása és szaporítása

Tavasszal elvirágzás után vágja vissza 10-15 cm-re. Tartsa szobahőmérsékleten és csak ritkán öntözze, szinte száraz legyen a földje. Ha így tesz, a mikulásvirágon 6-8 hét múlva megjelennek az új hajtások. Ekkor ismét elkezdheti öntözni, de innentől bőségesen lássa el vízzel! Ezek után néhány héttel lesz még vele egy kis munka, akkor érdemes kicserélni a földet a virág alatt és onnantól már normális módon öntözheti.

A növény szaporításánál 10-15 cm-es dugványokat kell vágni a növényről nyáron, és azokat gyorsan forró vízbe mártani. Ez a módszer megakadályozza azt, hogy a mikulásvirág tejnedve kifollyon az elvágott végnél( a tejnedv mérgező). Ezután a pozsgás növények szaporításához hasonlóan hagyja 1 napig szikkadni a levágott növényt, majd egy laza földbe dugványozva és meglocsolva el fog indulni a növekedésben.

Ha azt szeretné, hogy a következő télen ugyanolyan színben pompázon növénye mint előző évben, akkor ősszel, októberben napi 14 órán át tartsa sötétben a mikulásvirágot. Ezt két módon teheti meg: vagy egy teljesen sötét helyiségbe helyezi el a virágot, vagy letakarja és ezzel hosszabbítja meg a növény számára az éjszakát. A csapadék és a tápoldat mennyiségét is növelje ebben a hónapban. Amikor a fellevelek kezdenek beszíneződni, a takarást el lehet hagyni.

 

Mikulásvirág pirosítás – nem kell hozzá púder! 🙂

A piros Mikulásvirág az igazi, de hogy lesz igazán piros? Mivel a növény úgynevezett rövidnappalos, ezért a színes leveleinek élénkítését, „pirosítását” a nagy mennyiségű sötétben töltött órákkal lehet elősegíteni! Tegye be a növényt egy sötét helyre, és mindössze 8 órára hozza ki a fényre. Ha ez nem megoldható, akkor takarja le valamivel, például este 5 és reggel 8 között.

TulipGarden Cafe / fitoland.hu

Ajánló